Ηλεκτρονικός έλεγχος όσων πρόκειται να επισκεφτούν την Ε.Ε.

Έγκριση έλαβε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ηλεκτρονικό έλεγχο όσων θέλουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, εκατομμύρια τουρίστες και επιχειρηματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα ηλεκτρονικού ελέγχου έναντι 5 ευρώ.

Το σύστημα θα ελέγχει στοιχεία ταυτότητα και κατοικίας σε μεγάλη λίστα εγκλημάτων και ασφαλείας της Ε.Ε.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου ευελπιστεί ότι αυτό θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν κενά ασφαλείας, ύστερα από τις επιθέσεις στη Γαλλία, στο Βέλγιο και την μαζική εισροή προσφύγων στην Ελλάδα.

Το σύστημα που θα φέρει την ονομασία ESTA θα επηρεάσει πολίτες από 60 χώρες του κόσμου που σχεδιάζουν να επισκεφτούν χώρες της ζώνης Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Ιαπωνίας και ενδεχομένως Μεγάλης Βρετανίας, για μικρό διάστημα και δεν θα χρειάζεται να κάνουν αίτηση για βίζα.

Για να περάσει το σχέδιο θα πρέπει να λάβει την έγκριση των κυβερνήσεων και του Ευρωκοινοβούλιου, ενώ το κόστος του εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ με 85 εκατ. ευρώ τρέχοντα έξοδα ετησίως.

Η βασική ιδέα, είναι όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν, να λαμβάνουν άμεσα έγκριση ηλεκτρονικά εντός ολίγων λεπτών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα έφεσης σε περίπτωση άρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ