Κυπριακό, Συνθήκη Λωζάνης και Σκοπιανό τόνισε ο Παυλόπουλος στον Ομπάμα

Θερμά ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Σε τρία θέματα εστίασε την προσοχή ο Π. Παυλόπουλος, στο Κυπριακό, στην αμφίσβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης και στο ζήτημα της ονοματοδοσίας Μακεδονία στο FYROM.

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον Προεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στο Προεδρικο Μέγαρο» δήλωσε ο Παυλόπουλος.

Εν συνεχεία πρόσθεσε: «σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, πιστεύουμε ότι η σχέση Ευρώπης-ΗΠΑ ειναι πολύ σημαντική. Αυτό πιστεύουμε κι εμείς και προς εκεί συνεχίζουμε αταλάντευτοι την πορεία μας εντός ευρωζώνης,μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές».

«Ακριβώς επειδή το ευρωπαϊκο ιδεώδες μας εμπνέει, ακόμη και τα τοπικά θέματα τα αντιμετωπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο. Ως παράδειγμα θα φέρω 3 ζητήματα». Ο Π. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι σαν Ελλάδα είμαστε υπέρ της λύσης του κυπριακού, μιας λύσης όμως που να συμφωνεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν αποδέχεται ωστόσο στρατεύματα κατοχής. Επιπλέον, δήλωσε ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης είναι αδιανόητη και απαράδεκτη και τέλος, υπογράμμισε ότι η  ονοματοδοσία του FYROM ως Μακεδονία είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, καθώς καταδεικνύει αμφισβήτηση των συνόρων. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ