«Διχάζει» την Ε.Ε ο Τραμπ

«Επίσημο ρήγμα» στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να έχει φέρει ο Τραμπ. Απόψε αναμένεται να λάβει χώρα η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ των κρατών μελών για τον Τραμπ.

Ωστόσο, τρεις χώρες αρνήθηκαν να στείλουν τους αντιπροσώπους τους, θεωρώντας ότι το κλίμα κινδύνου που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπο του μελλοντικού Προέδρου των ΗΠΑ είναι υπερβολικό.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουγγαρία δεν θα εκπροσωπηθούν στη σύνοδο, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Γερμανίας και των Βρυξελών.

Ο Μπόρις Τζόνσον, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η συνεδρίαση αποπνέει έναν αέρα «πανικού», ενώ παρόμοια θέση έχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, χαρακτηρίζοντας τις αντιδράσεις πολλών κρατών ως υστερικές. Να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία αποτελεί τη μόνη χώρα της Ε.Ε που έχει δείξει ανοιχτά την υποστήριξή της στον Ντόναλντ Τραμπ. Τέλος, ο Ζαν Μαρκ – Ερό της Γαλλίας προτίμησε να μείνει στο Παρίσι και να συναντηθεί με τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ