Πιθανή αλλά όχι άμεση η ενοποίηση της Ρουμανίας με τη Μολδαβία

Η ενοποίηση της Ρουμανίας με τη Μολδαβία είναι πιθανή, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον, καθώς υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται σύμφωνα με τον Ρουμανό Πρόεδρο Klaus Iohannis.

Σύμφωνα με τον Iohannis, πρώτα απ’όλα θα πρέπει να επιθυμούν κάτι τέτοιο οι λαοί και των δύο χωρών. Εν συνεχεία, δεν θα πρέπει οι χώρες να έχουν διαφορές σε εδάφη που είναι υπό διεθνή δικαιοδοσία. Μόλις έχουμε λύσει όλα αυτά τα θέματα, και αφού η Μολδαβία έχει γίνει πιο σταθερή από θεσμικής και δημοκρατικής άποψης, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα το οποίο θα επιτύχει.

Επιπλέον, ο Ρουμάνος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών ιδιαίτερη κι ότι οι δύο χώρες έχουν ένα κοινό μέλλον. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η παρέμβαση της Ρουμανίας στη Μολδαβία, είναι τουλάχιστον αναποτελεσματική.

Ο Iohannis θεωρεί ότι είναι σημαντικό η χώρα να βοηθήσει οργανισμού και ιδρύματα στη Μολδαβία, προκειμένου να μπορέσει η οικονομία της χώρας να σταθεί στα πόδια της.  «Αν καταφέρουμε όλα αυτά τα πράγματα, τότε η Μολδαβία θα είναι αρκετά δυνατή για να είναι ένας γείτονας στο ίδιο επίπεδο με εμάς, με τον οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να χτίσουμε ένα κοινό μέλλον», πρόσθεσε ο Iohannis.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ