Ανακάμπτουν οι αγορές

Ανάκαμψη κατέγραψαν οι αγορές ύστερα από την αρχική ραγδαία πτώση στο άκουσμα των ειδήσεων για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Παρά την μεγαλύτερη πτώση στις αγορές, από το άκουσμα του Brexit, η ενωτική του πρώτη ομιλία τελικά οδήγησε τους επενδυτές στην επαναξιολόγηση και τον καθησυχασμό τους.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε ενίσχυση σε νέο υψηλό από τον Φεβρουάριο (+3%) λόγω της αύξησης των πρώτων υλών. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 δείχνουν να σταθεροποιούνται ύστερα από έντονες διακυμάνσεις κατά την τελευταία συνεδρίαση, όπου και υποχώρησαν μέχρι και 5%. Σε ανοδικούς ρυθμούς κινούνται και τα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημειώνει άνοδο 6%-7% και το γεν υποχωρεί έναντι του δολαρίου στα 105,62. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα ρίξει πάνω από 500 δισ. δολάρια σε αμερικανικές υποδομές και θα προβεί σε μείωση της φορολογίας. 

Ο Joshua Crabb, επικεφαλής ασιατικών αγορών στην Old Mutual θεωρεί ότι όπως και στο Brexit, έτσι και μετά τη νίκη Τραμπ, θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα. Ωστόσο συμπληρώνει: «αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο κακό όσο περίμενε ο κόσμος. Θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις και δημοσιονομικά κίνητρα. Αυτό θα είναι καλό για τα εταιρικά κέρδη και τις μετοχές».

Ο Anthony Darvall, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην easyMarkets δηλώνει σχετικά: «Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται εξαιτίας των δεσμεύσεων για δημοσιονομικές δαπάνες από τον Τραμπ. Αυτό έχει συμβάλλει στην άνοδο του δολαρίου έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, ειδικά του γεν και του ευρώ. Η αποδυνάμωση του γεν έχει βοηθήσει τις ιαπωνικές μετοχές να κινηθούν υψηλότερα και να διαγράψουν τις χθεσινές απώλειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ