Εκλογές ΗΠΑ: Δυσοίωνο το μέλλον ανεξαρτήτως νικητή

της Λαίδα Λημνιάτη

Με τα μάτια στραμμένα στις αυριανές εκλογές στις ΗΠΑ βρίσκονται οι αγορές, προσπαθώντας να αξιολογήσουν τι θα σημαίνει το αποτέλεσμα τις εκλογικής αναμέτρησης για την οικονομία, για τις επενδύσεις και τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε με τα email της Χίλαρι Κλίντον λίγες μέρες πριν τις εκλογές κατάφερε τελικά να περιορίσει το ποσοστό πιθανότητας νίκης κάτω από το 70%, από 83% που ήταν πριν, κάτι που πλέον, έχει φέρει τη διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους, στο 1,7%, σύμφωνα με την RealClearPolitics. Έτσι, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κόμμα και υποψήφιος που να χαίρει άκρας αποδοχής, κάτι που αυξάνει την επενδυτική αβεβαιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί επενδυτές έσπευσαν να αναζητήσουν διέξοδο στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, το ασήμι και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Εκτός από το ελβετικό φράγκο και το γεν, οι οι μετοχές από τη Λατινική Αμερική ως τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και τις αναδυόμενες αγορές υποχώρησαν. Το δολάριο έχασε έδαφος έναντι του γεν και του ευρώ, ενώ  και το μεξικανικό πέσο, το οποίο είναι ακόμη πιο ευάλωτο σε ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, κατέγραψε υψηλές απώλειες.

Όσον αφορά στις αγορές, θα προτιμούσαν μια νίκη της Κλίντον για την προεδρία και διατήρηση της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς μια νίκη του Τραμπ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Saxo Bank θα επηρεάσει τις μετοχές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ η νίκη της Κλίντον θα τις αφήσει σχεδόν ανεπηρεάστες.

Μάλιστα, πολλοί προτρέχουν και κοιτούν το μέλλον γενικότερα, καθώς θεωρούν ότι η Χίλαρυ Κλίντον, ακόμη κι αν κερδίσει αυτές τις εκλογές, λόγω του ισχυρού της δεσμού με το κατεστημένο, πιθανότατα δεν θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές κι ο νικητής θα είναι ο αντικαταστάτης του Τραμπ.

Όποια και να είναι τα σενάρια, οι αναλυτές τα βλέπουν δυσοίωνα. Από τη μία, νίκη της Κλίντον θα σημαίνει αυξημένη πιθανότητα επιστροφής των επιχειρήσεων σε ένα καθεστώς τύπου 1970, ενώ η νίκη του Τραμπ θα απομονώσει τις ΗΠΑ, καθώς αν κάνει πράξη όσα υπόσχεται, οι ΗΠΑ θα στραφούν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, στην ανοιχτή διάθεση και στο εμπόριο.

Πάντως όποιος κι αν κερδίσει, οι αναλυτές, όπως η HSBC συστήνουν αγορές στον χρυσό, ενώ και ο τομέας τις άμυνας πιθανότατα να ευνοηθεί καθώς ενδεχομένως θα αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες, ανεξαρτήτως νικητή. Στους υπόλοιπους κλάδους, αν επικρατήσει η Κλίντον, οι αναλυτές προτείνουν τοποθετήσεις στους κλάδους των κατασκευών, των νοσοκομείων, των ιατρικών μηχανημάτων, των βασικών υλικών, της μηχανολογίας και της εναλλακτικής ενέργειας.

Στην περίπτωση που επικρατήσει ο Τραμπ και στην προεδρία και στο Κογκρέσο, προτείνονται τοποθετήσεις στους κλάδους των εστιατορίων, των αυτοκινήτων, των προϊόντων πολυτελείας, της βιοτεχνολογίας, των ασφαλειών και των μεγάλων τραπεζών. Ειδικότερα για το τελευταίο, ο Τραμπ έχει εκφράσει την επιθυμία του για κατάργηση του νόμου για τη συγκράτηση και τον «έλεγχο» των μεγάλων τραπεζών που υπέγραψε ο τωρινός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο οποίος φαίνεται ότι έχει επιπτώσεις στα κέρδη τους.

Οποιος και αν κερδίσει τις εκλογές, ο τρέχων πολιτικός κύκλος έδειξε ότι κανένα κόμμα και κανένας υποψήφιος δεν θα χαίρει ισχυρής αποδοχής. Αυτό συνεπάγεται υψηλό κίνδυνο διατήρησης της επενδυτικής αβεβαιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ