Τα διεθνή ΜΜΕ αναλύουν τον ανασχηματισμό του Αλέξη Τσίπρα

Στραμμένο στον χθεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι το βλέμμα των διεθνών ΜΜΕ τα οποία καταλήγουν σε κοινή εκτίμηση ότι “ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έγινε για να ‘πέσουν οι τόνοι’ στις σχέσεις με τους δανειστές”.

“Ανακάτεψε την τράπουλα για να… τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και να καλμάρει τους δανειστές” και “Σπριντ δομικού ανασχηματισμού για την αναγέννηση της δημοτικότητάς του”, μερικές από τις αναφορές των διεθνών ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα σύσσωμος ο ξένος Τύπος επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα βρίσκεται πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας ότι “ο ανασχηματισμός είναι επίσης και ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα δημοτικότητα του κ. Τσίπρα”.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα επιπλέον ReutersFinancial Times και New York Times, έχουν κοινή εκτίμηση ότι “ο ανασχηματισμός έγινε για να «τρέξει» η δεύτερη αξιολόγηση και να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις με τους δανειστές”

Ειδικότερα, το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι “πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να είναι έτοιμη για μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, αλλά και για να βγει γρήγορα στις αγορές το 2018, όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης θα έχει λήξει”

“Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι θα εμμείνει στο δημοσιονομικό ‘μονοπάτι’ που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρατώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του”, σημειώνει ακόμη το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τέλος το Reuters αναφέρει πως “για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ