Brexit: Τί σημαίνει η απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου

Προσωρινό “Φρένο” στα σχέδια της Βρετανικής Κυβέρνησης για το Brexit φαίνεται να βάζει η απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου (High Court), το οποίο αποφάσισε ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θα πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο της χώρας και ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να το ενεργοποιήσει χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Η Βρετανική Κυβέρνηση ωστόσο άσκησε έφεση και η υπόθεση μεταφέρεται πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στις 5-8 Δεκεμβρίου για να λάβει την απόφαση. Αν τελικά κι εκεί υπερισχύσει η απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίου, αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ένα «μαλακό» Brexit, με καλύτερες εμπορικές συμφωνίες, είτε ότι το Brexit θα μπορούσε να ακυρωθεί στην πράξη

Κατά πόσον όμως η απόφαση αυτή θα αλλάξει κάτι; Ήδη στο Κοινοβούλιο υπήρχαν πολλοί που υποστήριζαν το Brexit, πριν την απόφαση του δημοψηφίσματος. Επιπλέον, θα θεωρήσουν αντισυνταγματικό να πάνε κόντρα σε αυτό που αποφάσισαν οι πολίτες της χώρας, ενώ πολλοί μπορεί να φοβηθούν ότι θα πληρώσουν το τίμημα με τη θέση τους, αν πάνε κόντρα στην απόφαση μέρους των εκλεκτόρων τους.

Αυτό πάλι όμως θα εξαρτηθεί με το δίλλημα. Αν η Τερέζα Μέι ζητήσει ενεργοποίηση ή όχι του Άρθρου 50, τότε η απόφαση των μελών του Κοινοβουλίου θα κριθεί από τα παραπάνω. Αν πάλι όμως υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των νομοθεσιών και των πιθανών διαπραγματεύσεων, οι Anti-Brexit βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και τους φόβους τους και όσοι είναι «αναποφάσιστοι» να αποφασίσουν έστω ένα μαλακό Brexit.

Επιπλέον, αποφασιστικός παράγοντας είναι η συνοχή του Εργατικού Κόμματος και το τι αυτοί θα προτείνουν (αν καταφέρουν να συμφωνήσουν). Από τη μία ο αρχηγός του Κόμματος, Jeremy Corbyn, πίεζε για ενεργοποίηση του Άρθρου 50, αμέσως μετά την απόφαση του δημοψηφίσματος κι από την άλλη, πολλά μέλη του εργατικού κόμματος είναι κατά ενός «σκληρού» Brexit, το οποίο θα θέσει τη χώρα εκτός των ενιαίων αγορών.

Πάντως, οι πιο πολλοί βασίζονται στο ότι έτσι κι αλλιώς το Κοινοβούλιο της χώρας δεν θα πάει ενάντια στη λαϊκή απόφαση. Κατά πόσον όμως η λαϊκή απόφαση παραμένει ίδια όταν έχουν αρχίσει να βλέπουν τι τους περιμένει; Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο δημοψήφισμα, μετά τις διαπραγματεύσεις με τα μέλη Όπως και να έχει, αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σε έναν περίπου μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ