Δικαιοσύνη, ενεργεία και δημόσια διοίκηση στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων

Δικαιοσύνη, Ενέργεια και Δημόσια Διοίκηση περιλαμβάνει το σημερινό “μενού” των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς. 

Συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σήμερα, το μεσημέρι, με τα θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα ακολουθήσουν από τις 13:00 έως τις 14:00 συναντήσεις με αντικείμενο ενεργειακά – περιβαλλοντικά θέματα, ενώ από τις 14:00 έως τις 15:00 θα συζητηθούν θέματα δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνεται πως στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών στο τραπέζι τέθηκαν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.

Σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο των διαβουλεύσεων αποτέλεσε η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 – μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 – καθώς και οι τρόποι υλοποίησης των στόχων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από την πλευρά των δανειστών δεν τέθηκε ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν αμφισβητήθηκαν οι στόχοι του προγράμματος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της διετίας 2016 – 2017.

Στη διάρκεια των επαφών, εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν:
– Tην αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7%.
– Tην εξοικονόμηση δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018.
– Tην πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων, τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ