Στα 66 δισ. ευρώ οι εισροές στα θεσμικά ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια τον Ιούλιο

Οι καθαρές πωλήσεις των ΟΣΕΚΑ ανέκαμψαν τον Ιούλιο από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους Ομολογιακούς ΟΣΕΚΑ να καταγράφουν αυξημένες εισροές κεφαλαίων λόγω της μείωσης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και τους Μετοχικούς ΟΣΕΚΑ να μειώνουν στο ελάχιστο τις εκροές του προηγούμενου μήνα.

Οι εξελίξεις του Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή αγορά των συλλογικών επενδύσεων σύμφωνα με την EFAMA, συνοψίζονται ως εξής:

Οι  Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων Κινητών Αξιών (ΟΣΕΚΑ) και οι Εναλλακτικοί  Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ) κατέγραψαν συνολικές εισροές ύψους 66 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από 14 δισ. ευρώ εισροές τον Ιούνιο.

Οι ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν εισροές ύψους 49 δισ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με τις εκροές των 10 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα.

Οι μακροπρόθεσμοι  ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν εισροές ύψους 25 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από 10 δισ. ευρώ εκροές τον Ιούνιο. Οι εκροές των Μετοχικών ΟΣΕΚΑ μειώθηκαν από τα 21 δισ. ευρώ του Ιουνίου σε 2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι καθαρές πωλήσεις των Ομολογιακών ΟΣΕΚΑ αυξήθηκαν από 8 δισ. ευρώ σε 23 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι Μικτοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν μειωμένες εισροές ύψους 0,1 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι καθαρές πωλήσεις των ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς  αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, από 0,5 δισ. ευρώ εκροές κεφαλαίων σε 24 δισ. ευρώ εισροές.

Οι καθαρές πωλήσεις των Εναλλακτικών ΟΣΕ μειώθηκαν στα 16 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από τα 24 δισ. ευρώ του Ιουνίου.

Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Ιουλίου αυξήθηκε κατά 2,6% στα 8.344 δισ. ευρώ και  των Εναλλακτικών ΟΣΕ κατά 2,3% στα 5.345 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά, στο τέλος του Ιουλίου, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,5%  στα 13.690 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ