Wikileaks: Παρέμβαση Κλίντον για να πείσει τον Τσίπρα ζήτησε ο Λευκός Οίκος

Την παρέμβαση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον ζήτησε ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να πείσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει το μνημόνιο σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη φόρα από τα Wikileaks. Τα Wikileaks δημοσιεύουν μόνο την ηλεκτρονική επικοινωνία και δεν είναι γνωστό αν τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον.

Η επικοινωνία αφορά σε συζήτηση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα, ο οποίος επικοινωνεί με το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

Ο Ποντέστα γράφει σε ηλεκτρονικό μήνυμα: «Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Γουίλιαμ Τζέφερσον Κλίντον (Μπιλ Κλίντον) είχε αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να τον συμβουλεύσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τι θέλουν να καταφέρουν. Ευχαριστώ»

Από το γραφείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ