Πριν τον Μάρκο Πόλο έφτασαν οι Έλληνες στην Κίνα

Νέα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν εν μέρει θεωρίες που πολλοί είχαν ήδη σκεφτεί. Ο Μάρκο Πόλο δεν ήταν ο πρώτος εξερευνητής που έφτασε στην Κίνα και η επαφή μεταξύ της Κίνας και της Δύσης πρέπει να είχε ξεκινήσει 1.500 χρόνια πριν τον Βενετό εξερευνητή, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η έμπνευση για τον «Πήλινο Στρατό» που βρίσκεται κοντά στη σημερινή πόλη Σιάν (Xian) ίσως να προήλθε από την αρχαία Ελλάδα και Έλληνες τεχνίτες να εκπαίδευσαν τους ντόπιους τον 3ο αιώνα π.Χ.

Η Li Xiuzhen, αρχαιολόγος του Μοισείου του Μαυσωλείου του αυτοκράτορα Qun Shin Huang, δήλωσε σχετικά: «Πλέον έχουμε στοιχεία ότι υπήρξε επαφή μεταξύ του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας και της δύσης πριν την επίσημη διάνοιξη του Δρόμου του Μεταξιού».   

Μια ξεχωριστή μελέτη καταδεικνύει ότι έχει βρεθεί Ευρωπαϊκό μιτοχονδριακό DNA σε τοποθεσίες στο δυτικότερο τμήμα της επαρχία Xinjiang της Κίνας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Δυτικοί μπορεί να είχαν εγκατασταθεί, να έζησαν και να πέθαναν εκεί πριν και κατά τη διάρκεια της εποχής του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Αγρότες της περιοχής, ανακάλυψαν το 1974 8.000 πήλινες φιγούρες, θαμμένες σε απόσταση μικρότερη του 1 μιλίου από τον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας, Qin Shi Huang. Ωστόσο, αυτό που προβλημάτιζε τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε παράδοση χτισίματος αγαλμάτων ανθρωπίνου μεγέθους πριν την δημιουργία του τάφου. Τα προηγούμενα αγάλματα είχαν ύψος περίπου 20 εκατοστών.

Η πιο πιθανή εξήγηση λοιπόν, είναι η έμπνευση να προήλθε εκτός Κίνας. Η Li Xiuzhen θεωρεί ότι ο Πήλινος Στρατός οι Ακροβάτες και τα χάλκινα γλυπτά που βρέθηκαν στο σημείο, έχουν εμπνευστεί από αρχαία ελληνικά γλυπτά και τέχνη.

Την θεωρία αυτή, σύμφωνα με τον Καθηγητή Lukas Nickel από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, υποστηρίζουν και αγάλματα από ακροβάτες του τσίρκου, τα οποία βρέθηκαν πρόσφατα στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα.

«Φαντάζομαι ότι Έλληνες γλύπτες ίσως βρίσκονταν εκεί να εκπαιδεύσουν τους ντόπιους», δήλωσε σχετικά, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας εμπνεύστηκε από την άφιξη Ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία, που ακολούθησε τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος πέθανε το 323 π.Χ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ