Ρουμανία: Πολυεκατομμυριούχος «στα μαχαίρια» με την πρώην γυναίκα του για εμπορικό

«Στα μαχαίρια» βρίσκεται ο Dan Adamescu και ο γιός του Alexander Adamescu, με την Carmen Palade, πρώην γυναίκα του Dan Adamescu για τον έλεγχο του Εμπορικού Κέντρου Unirea. Το εν λόγω εμπορικό κέντρο αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά εμπορικά καταστήματα στο Βουκουρέστι και βρίσκεται στην Πλατεία Unirii.

Οι κ.κ. Adamescu προσπαθούν να απομακρύνουν την Carmen Palade από τη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβούλιου και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εμπορικού Κέντρου, όπου βρίσκεται από το 2002. Ωστόσο, η κα. Palade αναβάλλει την σύγκλιση γενικής συνέλευσης για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι οι Adamescu κατέχουν την πλειοψηφία του 75% των μετόχων του εμπορικού κέντρου, ενώ η κα. Palade κατέχει ένα μικρό ποσοστό, το οποίο όμως θα μπορούσε να αυξηθεί ύστερα από το διαζύγιο.

Το εμπορικό κέντρο Unirea είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Adamescu καθώς το καθαρό ενεργητικό του ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ έκλεισε το 2015 με κύκλο εργασιών στα 16 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το 2015 έκλεισε με απώλειες για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία.

Η οικογένεια Adamescu είναι μία από τις πιο πλούσιες στη Ρουμανία και ελέγχουν επίσης το ξενοδοχείο Intercontinental στο Βουκουρέστι, το ξενοδοχείο Rex στη Mamaia, την εφημερίδα Romania Libera και άλλα  κτήρια, ένα εκ των οποίων αποτελεί την έδρα του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου.

Ο Dan Adamescu και η Carmen Palade χώρισαν επίσημα τον Ιούνιο, ύστερα από αίτηση της Carmen Palade ένα χρόνο πριν. Η Palade μεταξύ άλλων ζήτησε και τον διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας. Ωστόσο, το δικαστήριο που αποφάσισε το διαζύγιο, δεν αποφάσισε και την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων καθώς η κα. Palade δεν κατέβαλλε δικαστικό φόρο κοντά στα 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Να σημειωθεί ότι ο Dan Adamescu καταδικάστηκε σε ποινή 4 ετών και 4 μηνών τον Μάιο του 2016 για δωροδοκία δικαστών προκειμένου να εξασφαλίσει αποφάσεις υπέρ του σε δικαστικές διαμάχες που συνδεόταν με τις επιχειρήσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ