Συνεδρίαση του Eurogroup για τα 2,8 δισ. ευρώ

Τετελεσμένη υπόθεση θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση την έγκριση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.ευρώ, στο πλαίσιο του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Η σημερινή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο αποσκοπεί στο να κλείσει το κεφάλαιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015 με τους Ευρωπαίους δανειστές και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας –ESM. Ακόμη, νωρίτερα το πρωί θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group για να αποφασίσει αν εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα, με βάση την έκθεση συμμόρφωσης των «θεσμών».

Η Αθήνα θεωρεί την υπόθεση τετελεσμένη, ύστερα από τη συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί στην Ουάσιγκτον και πιστεύει ότι θα λάβει ολόκληρη τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ κι όχι εν μέρει, παρά τις υπόνοιες που άφησε ο Σόιμπλε ότι δεν πρόκειται για τυπική διαδικασία.

Ωστόσο, πηγές της Ευρωζώνης τις προηγούμενες ημέρες διέρρεαν  ότι εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί το 100% των προαπαιτούμενων,  θα δοθεί μόνο το 1,1 δισ. ευρώ.  

Η ελληνική κυβέρνηση από την Ουάσιγκτον ανέφερε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης ήταν να τελειώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα, με πολύ μικρή καθυστέρηση και ότι το σημερινό Eurgroup θα πάει πολύ καλά».

Πάντως και ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε αισιόδοξος για τη σημερινή συνάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ