Ενάντια στα σχέδια για σύσφιγξη των κεφαλαιακών τραπεζικών απαιτήσεων ο Ντομπρόβσκις

Κατά των σχεδίων για σύσφιγξη των κεφαλαιακών τραπεζικών απαιτήσεων τάσσεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, αρμόδιο για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως δήλωσε σε τραπεζικό συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις «Θέλουμε να αποφύγουμε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Επιπλέον, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίζεις των παγκόσμιων κανονισμών για τις τράπεζες που βρίσκονται υπό συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ισορροπημένες και θα πρέπει να αλλάξουν.

Η Επιτροπή της Βασιλείας, η οποία αποτελείται από τραπεζικές εποπτικές αρχές σχεδόν 30 χωρών, αναμένεται να καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους, τις προτάσεις της για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ της αύξησης των κεφαλαίων που οφείλουν να διακρατούν οι τράπεζες, ενώ η Ε.Ε. θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ