Συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τα ενεργειακά

Στη χώρα μας βρίσκεται από χθες ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz, όπου αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη. Οι τρεις υπουργοί θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις ενεργειακές διασυνδέσεις των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνάντηση των τριών υπουργών Ενέργειας πραγματοποιείται σε συνέχεια της συνάντησης των ηγετών των τριών χωρών που έλαβε τον Ιανουάριο στη Λευκωσία, όπου οι. Αλ. Τσίπρας, Ν. Αναστασιάδης και Μπ. Νετανιάχου συμφώνησαν την προώθηση των ενεργειακών δικτύων με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των τριών χωρών και της ευρύτερης περιοχής.

Επί του τάπητος θα τεθούν μεταξύ άλλων τα σχέδια για το καλώδιο EuroAsia Interconnector και τον αγωγό EastMed, τα οποία έχουν ενταχθεί και στον κατάλογο PCI (έργα κοινού ενδιαφέροντος) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το καλώδιο EuroAsia Interconnector αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ε.Ε. μέσω της χώρας μας ενώ ο αγωγός East Med αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή της Νοτιανατολική Μεσογείου προς την Ελλάδα και προς την Ιταλία.

Τα δύο έργα σχεδιάζονται με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη και οι πρώτες τεχνικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι από κατασκευαστικής πλευράς είναι εφικτά. Η διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μέσω του ηλεκτρικού καλωδίου EuroAsia Interconnector σχεδιάζεται με ενδιάμεσο σταθμό τη θέση Κορακιά στην Κρήτη και από εκεί προς την Αττική.

Όσον αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, το σχέδιο είναι η μεταφορά μέχρι και 16 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ιταλία μέσω της χώρας μας. Η χάραξη περιλαμβάνει 200 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης εως την Κύπρο, 700 χλμ.  από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη, 400 χλμ. από την Κρήτη έως την Πελοπόννησο και 600 χλμ. χερσαίου αγωγού από την ηπειρωτική Ελλάδα έως το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό Ποσειδών στην Θεσπρωτία.

Να σημειωθεί ότι το EuroAsiaInterconnector συνδέεται και με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ