Δύσκολες στιγμές αν καταπέσει η Συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τόνισε τη σημασία της Συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας και παραδέχτηκε την υπάρχει υπερπληθυσμός στα νησιά. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας» καθώς «θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, αν για κάποιους λόγους καταπέσει η Συμφωνία και επανέλθουμε σε ροές όπως αυτές που είχαμε πέρυσι».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε νέους χώρους φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν στα νησιά: για την ελάφρυνση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών αλλά όχι για τη μεταφορά άλλων: «παρατηρείται ένας υπερπληθυσμός στα νησιά και αυτό δημιουργεί δυσκολίες. Για τον λόγο αυτό λαμβάνονται μέτρα στα νησιά», πρόσθεσε, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «θα δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας για να ελαφρύνουν τους υπάρχοντες, όχι για να μεταφερθούν και άλλοι».

Όσον αφορά στις επιστροφές στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί λιγότεροι από 500 μετανάστες στην Τουρκία και παραδέχτηκε ότι «θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός» αλλά «εφαρμόζουμε τις αρχές του δικαίου που σημαίνει ότι η αίτηση ασύλου για τον κάθε ένα εξετάζεται προσωπικά». Πάντως παρατηρεί ότι «αρχίζει να υπάρχει μια ομαλότητα στην επιστροφή προς την Τουρκία».

Σχετικά με τις δομές των χώρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ε.Ε. για τις δομές που θα δημιουργηθούν. «Η Ε.Ε. αποφάσισε η οικονομική βοήθεια να δοθεί μέσα από την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ. Εμείς θέλαμε να δοθεί στο κράτος» και συμπλήρωσε ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι οι οργανώσεις που ανέλαβαν να βοηθήσουν, να παραδώσουν τα έργα τους εγκαίρως».

Για τους 8.000 ανθρώπους που υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε χάσει 8.000 ανθρώπους» και αναλυτικότερα δηλωσε: 

«Κάναμε μια προκαταγραφή και έχουμε με ακρίβεια καταγεγραμμένους 54.000. Το νούμερο των 6.000 που δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε με επιστημονικά κριτήρια, μπορεί κανείς να το αποδώσει σε ένα αριθμό που δεν ήθελε να καταγραφεί. Ένας άλλος αριθμός απορροφήθηκε στις παράνομες και νόμιμες κοινότητες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι «τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο θα πάνε σχολείο και θα πάνε σχολείο όχι με τα ΜΑΤ. Είναι οι γονείς των άλλων μαθητών που θα προστατεύσουν αυτά τα παιδιά. Η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να απαλύνει, να κρατήσει ισορροπία σε αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα τα στείλουμε σχολείο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είναι μια επιβάρυνση».

Στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στη δημιουργία ζωνών ασφαλείας μέσα στα camps, όπου τα παιδιά δεν θα βρίσκονται με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επιπλέον, όπως ανέλυσε, στο ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης υπήρχαν δομές φιλοξενίας για 300 παιδιά και σήμερα οι θέσεις φιλοξενίας ανέρχονται σε 800. Για να φιλοξενηθούν όλα τα ασυνόδευτα παιδιά ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 90 δομές. Κάθε δομή κοστίζει 440.000 ευρώ το χρόνο. «Το σχέδιο είναι να δημιουργήσουμε μέσα στα camps ζώνες ασφαλείας, όπου τα παιδιά αυτά δεν θα είναι μαζί με όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό» πρόσθεσε.

Ο κ. Μουζάλας αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα Οδυσσέα Βουδούρη δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το θέμα σταματά για αυτόν εκεί και «Προχωράμε παρακάτω».

Τέλος, ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να περάσει όλη τη ζωή του στην πολιτική:

«Είμαι σε μια συγκεκριμένη θητεία, θέλω να βοηθήσω και οφείλω να ανταποκριθώ στην τιμή που μου έγινε. Αν η ερώτηση είναι αν την υπόλοιπη ζωή μου θα την περάσω στην πολιτική με την έννοια των πολιτικών θέσεων, η απάντηση είναι όχι» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ