Σύντομα 15 νέες φορολογικές παρεμβάσεις

Ένα πακέτο δεκαπέντε νέων δράσεων και παρεμβάσεων στο φορολογικό σύστημα είναι υποχρεωμένη να προωθήσει η κυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο του 2017 στο πλαίσιο του συμπληρωματικού Μνημονίου που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο. Οι 15 αυτές δράσεις θα εξετασθούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης Οκτωβρίου.

Οι δράσεις αφορούν σε επιπλέον απλοποίηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα ΦΠΑ.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε κατάργηση των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, σε τροποποίηση διατάξεων που προβλέπουν φορολογικά κίνητρα και σε εξάλειψη περιττών διαδικασιών υποβολής δηλώσεων.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία όσων δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους στο δημόσιο.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερχρέωσης επιχειρήσεων, το οποίο θα αφορά κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και κρίνονται βιώσιμες και θα περιλαμβάνει μέτρα αναδιάρθρωσης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, μέσω της παροχής δυνατοτήτων εξατομικευμένων λύσεων τμηματικής εξόφλησης σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Αναλυτικότερα, η λίστα με τις 15 ρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, όπως εμφανίζεται στον ιστότοπο του dikaiologitika.gr έχει ως εξής:

1. Επενεξετάζονται όλα τα κίνητρα που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωματώνονται σε ενιαία νομοθεσία φοροαπαλλαγών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.

2. Αναθεωρείται το καθεστώς της «προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης» του κλάδου της ναυτιλίας βάσει των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3. Παράταση μέχρι το 2018 της εφαρμογής των διατάξεων για την προσωρινή εθελοντική συνεισφορά των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

4. Έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων και εγκυκλίων προς την υλοποίηση των προσφάτων αλλαγών που επήλθαν στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

5. Απλοποιείται το καθεστώς της φορολογίας εισοδήματος και διασφαλίζεται η συνοχή της φορολογικής βάσης για το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

6. Τροποποιείται η νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.

7. Αναπτύσσεται το νέο φορολογικό πλαίσιο για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σε αυτά, σε συμφωνία με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

8. Επανεξετάζεται η αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα περιλαμβάνει αλλαγές στις διαδικασίες που θα εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

9. Εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε offshore χαρτοφυλάκια ιδιωτών.

10. Μέχρι τον Δεκέμβριο, οι αρχές θα πρέπει να απλοποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο για τον ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών εξετάζεται ο περιορισμός των υποβολών περιοδικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις οι οποίες διενεργούν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους μέσω του τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης και η αύξηση του ορίου των ακαθαρίστων εσόδων για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ, από τα 10.000 στα 25.000 ευρώ.

11. Εξισώνονται οι αντικειμενικές αξίες με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.

12. Επιταχύνεται η είσπραξη των προστίμων για τα ανασφάλιστα οχήματα, αυτά που δεν πέρασαν από τεχνικό έλεγχο και παράνομη χρήση συχνοτήτων. Τα απαραίτητα μέτρα αναμένεται να ληφθούν τον Νοέμβριο.

13. Αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες κατασχέσεων μέσω ηλεκτρονικών προγραμμάτων που θα προμηθευτούν οι φορολογικές αρχές, τα οποία θα αυτοματοποιούν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών

14. Τροποποιείται η νομοθεσίας για τα μη εισπράξιμα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Θα υπάρξει τροποποίηση της νομοθεσίας από τις αρχές για τα μη εισπράξιμα χρέη, θεσπίζοντας κριτήρια για τη διαγραφή τους μέχρι το τέλος του έτους.

15. Δημοσιοποίηση μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου (όσοι χρωστούν περισσότερα των 150.000 ευρώ).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ