Ποιες ΔΕΚΟ μεταφέρονται στο υπερταμείο;

Έξι ΔΕΚΟ μεταφέρονται στο υπερταμείο προς αξιοποίηση σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή. Οι έξι ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο είναι οι  ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ. Εκτός του υπερταμείου μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ. Μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί μεταφορά των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ.

Το δρόμο προς τη Βουλή θα πάρει την Παρασκευή το πρώτο πακέτο από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ με «μία ή δύο» εκκρεμότητες, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου με δύο συνεδριάσεις (πρωί-βράδυ). Την Τρίτη θα συνεχιστεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής και αργά το βράδυ της ίδιας μέρας αναμένεται η ψήφιση του.

Τουλάχιστον το προαπαιτούμενο που σχετίζεται με την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών δεν θα ικανοποιηθεί πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, αφού οι ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος των υποψηφίων λήγουν στις 15 Οκτωβρίου.

Επίσης, κάποια άλλα προαπαιτούμενα, με σημαντικότερο τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, δεν προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση και η ημερομηνία ολοκλήρωσής τους είναι επίσης αβέβαιη. Ακόμη, στις εκκρεμότητες συμπεριλαμβάνεται και η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό και τους τρεις κάθετους άξονες και η ενίσχυση των ανθρώπινων και υλικών πόρων της Αρχής Εσόδων. Ακόμη, από τα προαπαιτούμενα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση εκκρεμούν τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ένα θέμα για το οποίο δεν έχει υπάρξει απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς.

Η ύστατη προθεσμία που έχει οριστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM για την είσπραξη των 2,8 δισ. ευρώ είναι η 31η Οκτωβρίου.  Αν δεν μπορέσουν να εκταμιευθούν τα χρήματα μέχρι τότε, θα απαιτηθεί νέα έγκριση από το Eurogroup κάτι που θα περιπλέξει την κατάσταση. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Reuters εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αξιολόγησει θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Εκτός από τη μεταφορά των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν στην εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών, με εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και το σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης.

Τέλος, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που θα επιτρέψει την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ