To προσφυγικό «κλειδί» στις διαπραγματεύσεις

του Γιάννη Διονάτου

Όλα τα διεθνή Μέσα «παίζουν» τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από τη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου του ΟΗΕ, μίλησε για τη συλλογική ευθύνη που θα πρέπει να έχει όλος ο κόσμος και πρωτίστως η Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού.

Αλέξης Τσίπρας: «Συλλογική ευθύνη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης»

Την ίδια ώρα όμως τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τα σοβαρά επεισόδια στη Λέσβο, μεταξύ των προσφύγων και των κατοίκων του νησιού, γεγονός που δείχνει με τον χειρότερο – δυστυχώς – τρόπο το μέγεθος του προβλήματος και πως το βιώνουν, τόσο οι κάτοικοι, όσο φυσικά και οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κυβέρνηση και οι θεσμοί τα έχουν βρει σε όλα και αυτό που βλέπουμε σε δημόσια θέα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης προκειμένου και οι δύο πλευρές να δείξουν ότι «μάχονται» σκληρά. Ωστόσο το μόνο «αγκάθι» παραμένει το θέμα του εργασιακού – ασφαλιστικού για το οποίο – όπως μαθαίνει το EMEAgr – και οι δύο πλευρές έχουν σηκώσει «λευκή πετσέτα», καθώς στόχος είναι το θέμα αυτό να ανοίξει σε «νεκρό» χρόνο ούτως ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος να βρεθεί η βέλτιστη λύση.

Κρίσιμος παρόλα αυτά είναι ο ρόλος του προσφυγικού ένα θέμα που η ελληνική πλευρά έχει ψηλά στην ατζέντα προκειμένου να λάβει τις διαβεβαιώσεις που θέλει, τόσο για το εργασιακό – ασφαλιστικό, όσο – κυρίως αυτό – για το θέμα του χρέους που οι θεσμοί λένε ότι θα το εξετάσουν σοβαρά στο επόμενο διάστημα.

Φυσικά το θέμα του προσφυγικού εκτός από ευαίσθητο είναι και εξαιρετικά κρίσιμο, γιατί οι υπαναχωρήσεις της ελληνικής πλευράς φέρνουν στην επιφάνεια τα χειρότερα δυνατά σενάρια στα οποία η Ελλάδα θα γίνονταν «αποθήκη» ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ