Γιούνκερ: Το Brexit δεν είναι το τέλος της Ε.Ε.

Ξεκίνησε πριν λίγο η ομιλία του Πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο. Η οικονομία, το προσφυγικό και η ανάγκη για ενότητα ύστερα από την απόφαση του δημοψηφίσματος για το Βrexit θα αποτελέσουν το επίκεντρο της ομιλίας του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε το θέμα του Brexit για να τονίσει ότι η Ε.Ε έχει εμπλακεί σε μία μάχη για επιβίωση ενάντια στον εθνικισμό, αλλά παρόλα αυτά η Ε.Ε δεν είναι σε κίνδυνο.   

Ανάμεσα στις πολιτικές που θα προτείνει, αναμένεται να είναι η επέκταση του Επενδυτικού Πακέτου Γιούνκερ μέχρι το 2020 και μια νέα χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας στην Αφρική, κάτι που αναμένεται να συμβάλλει στον περιορισμό της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα θα αναφερθεί σε πρωτοβουλίες για την επέκταση του Internet υψηλής ταχύτητας και την προώθηση μιας ενιαίας αγοράς ψηφιακών υπηρεσιών.

Αναφορικά με το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, αναμένεται να ζητήσει αύξηση της προικοδότησης με ποσό το οποίο μέσω νέας μόχλευσης θα οδηγήσει σε αύξηση του συνολικού ύψους των πόρων από τα 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν, στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει από τα κράτη μέλη της την προσθήκη εθνικών χρημάτων στο Ταμείο.

Σχετικά με την Αφρική, ο Γιούνκερ αναμένεται να ζητήσει χρηματοδότηση μεταξύ 40 και 90 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να δώσει κίνητρα στους κατοίκους της Αφρικής να μην μεταναστεύουν στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας, κύριο αντικείμενο του οποίου είναι η αυστηρή εποπτεία των δημοσιονομικών επιδόσεων των κρατών μελών, επιβάλλοντας ακόμη και μέσω κυρώσεων αν χρειαστεί την τήρηση των κανόνων αναφορικά με το έλλειμμα και το χρέος,  οι προβλέψεις είναι δύσκολες, αλλά όλα δείχνουν ότι θα αναφερθεί την ευελιξία του.

Δεδομένου ότι δεν θέλει να δημιουργήσει προστριβές μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα τη στιγμή που θέλει να επικεντρώσει στην ενότητα των 27, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσες υποχωρήσεις θα μπορούσε να κάνει. Στην καλύτερη περίπτωση η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας να αφορά στο να μη λαμβάνονται υπόψη στο έλλειμμα (το ανώτατο όριο του ελλείμματος είναι το 3% του ΑΕΠ) δημόσιες δαπάνες για την παιδεία και τις επενδύσεις, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον «Βορρά» που αντιδρά σε χαλάρωση του Συμφώνου, μέλη μέσα στην ίδια την Κομισιόν αντιτίθενται με την ιδέα αυτή. Κυρίως ο αντιπρόεδρος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τους «Βόρειους».

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για τον έλεγχο των συνόρων τους. Λόγω του ότι τα κράτη είναι διχασμένα στο ζήτημα αυτό, ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να κρατήσει ισορροπίες, αλλά θα ζητήσει μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ