Το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» εξακολουθεί να… «αθλείται»

Ειδικού συνεργάτη

Το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» είναι μια έννοια που κυκλοφόρησε μετά από αρκετό καιρό που το συγκεκριμένο κόμμα έμεινε εκτός κυβέρνησης, και με τον «όρο» αυτό όσοι τον χρησιμοποιούσαν περιέγραφαν με «αρνητική» χροιά την «άλωση» των κρίσιμων θέσεων ευθύνης σε σωματεία, ομοσπονδίες, οργανισμούς κλπ, από ανθρώπους που είτε ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είτε πρόσκεινται σε αυτό.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία και οι περισσότεροι φιλικά προσκείμενοι στο συγκεκριμένο κόμμα έχουν αποχωρήσει (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο), φαίνεται ότι δε γίνεται το ίδιο στο χώρο του αθλητισμού.

Έτσι, εάν εξαιρέσουμε το ποδόσφαιρο όπου έγιναν αρκετές αλλαγές (και αναμένονται πολύ σύντομα και νέες), σε πολλές από τις υπόλοιπες ομοσπονδίες τα πράγματα θυμίζουν δεκαετία του… ‘80.

Ωστόσο, ο νόμος Κοντονή ήρθε να αναταράξει για τα καλά τα «λιμνάζοντα ύδατα», καθώς από τη μία δίνει διορία στις αθλητικές ομοσπονδίες να πραγματοποιήσουν εκλογές μέχρι και 15 μέρες από την ημερομηνία τέλεσης των εκλογών στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (που είναι προγραμματισμένες για τι αρχές του 2017), και από την άλλη εισάγει περιορισμό έως 2 θητείες στα μέλη των ΔΣ των ενώσεων και των ομοσπονδιών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, όπως και σύστημα εκλογής με απλή αναλογική.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί «ομοσπονδιάρχες» τρέχουν να διοργανώσουν εκλογές (οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν με παρωδία) προκειμένου να «αποκαταστήσουν» τις «ισορροπίες» που υπήρχαν και να μη δώσουν τη δυνατότητα στις αντιπολιτεύσεις να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την… καρέκλα.

Θέλετε μερικά παραδείγματα; Η ομοσπονδία μπάσκετ (ΕΟΚ) του Γιώργου Βασιλακόπουλου, γνωστών πολιτικώς «πράσινων» συναισθημάτων. Ένας μόνο υποψήφιος (αυτός) και 18 υποψήφιοι σύμβουλοι, όσοι ακριβώς «χρειάζονται». Μπορεί στις πρόσφατες εκλογές να έδειξε, για μια ακόμα φορά, ότι τρέχει χωρίς αντίπαλο, καθώς η όποια αντιπολίτευση είναι απλώς απούσα, ωστόσο με μια δεύτερη ματιά φαίνεται πως δεν είναι ακριβώς «καθολικώς αποδεκτός» όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, αφού ψήφισαν λίγο περισσότερο από το 50% των σωματείων με δικαίωμα ψήφου, και από αυτά ένα 10% δεν ψήφισε με βάση τη «γραμμή Βασιλακόπουλου». Οι υποστηρικτές του μιλάνε για τη θετική αξιοποίηση της «κληρονομιάς» του Ευρωμπάσκετ του ‘87, που έφερε το ελληνικό πρωτάθλημα στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ οι επικριτές του χρεώνουν την καταστροφή του πρωταθλήματος αυτού από τον αθέμιτο (προς τις υπόλοιπες ομάδες) ανταγωνισμό από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, που είχε τραγικές συνέπειες και στην πορεία της Εθνικής μπάσκετ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην κολυμβητική ομοσπονδία (ΚΟΕ). Ο πρόεδρός της, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, επίσης «πράσινων» πολιτικών καταβολών, έχει βγάλει… ρίζες στην προεδρική καρέκλα καθώς έχει ξεπεράσει τα 30 χρόνια σε αυτή ενώ, όπως και στην ομοσπονδία μπάσκετ, η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη.

Μια ακόμα «πράσινη» ομοσπονδία είναι αυτή του χάντμπολ, όπου επίσης η χώρα μας δε διακρίνεται σε διεθνές επίπεδο για τις επιτυχίες της. Σε λίγες ημέρες διεξάγονται εκλογές με υποψήφιο πρόεδρο τον σημερινό της πρόεδρο, Κώστα Γκαντή, και υποψήφια 15 μέλη. Όσες ακριβώς και οι θέσεις στο ΔΣ…

Βέβαια υπάρχουν και άλλες ομοσπονδίες όπου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στο βόλεϊ (ΕΟΠΕ) υπάρχει μεγάλη πολυφωνία μετά τις πρόσφατες εκλογές, αφού βέβαια πρώτα ο «πράσινος» Θανάσης Μπελιγράτης έκλεισε πάρα πολλά χρόνια στην προεδρική καρέκλα…

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε άλλες ομοσπονδίες, όπως αυτή της άρσης βαρών και της ποδηλασίας.

Ωστόσο στην πλειοψηφία των ομοσπονδιών κυριαρχεί ένα «βορειοκορεατικό» μοντέλο με πολυπληθή συμβούλια όπου ο πρόεδρος μοιράζει «αρμοδιότητες» (και τα όποια κονδύλια της συνοδεύουν»… Αυτά τα συμβούλια περιορίζει τώρα ο νόμος Κοντονή, και έχει κάνει τους «ομοσπονδιάρχες» να «τρέχουν»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ