Το ISIS απαγορεύει τη μπούρκα στη Μοσούλη;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Iran Front Page που επικαλείται πηγή στη Νινευή του Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος απαγόρευσε τις γυναίκες να φορούν μπούρκα στη Μοσούλη, ύστερα από δολοφονίες δύο στρατηγών της οργάνωσης από μία γυναίκα που φορούσε μπούρκα.

Να σημειωθεί ότι στη Μοσούλη η χρήση της μπούρκα επιβάλλεται από το νόμο και ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε στο παρελθόν προβεί στη χρήση βίας εναντίον γυναικών που δεν κάλυπταν το πρόσωπο και τα μαλλιά τους.

Τώρα το Ισλαμικό Κράτος αναγκάζεται για λόγους ασφαλείας να απαγορεύσει τη χρήση της μπούρκα σε συγκεκριμένες περιοχές ασφαλείας, όπως τα στρατιωτικά κέντρα. Στην υπόλοιπη πόλη και στις περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος οι γυναίκες θα πρέπει να φοράνε την μπούρκα για να μην κινδυνεύουν από λιθοβολισμό.

Το ίδιο το ISIS στις περιοχές της Μοσούλης και της Ράκα έχει τη δική του ‘’αστυνόμευση’’ που διασφαλίζει ότι οι γυναίκες θα είναι ντυμένες όπως επιβάλει το Ισλαμικό Κράτος στις δημόσιες εμφανίσεις του. Πρόκειται για μια μονάδα που αποτελείται μόνο από γυναίκες, την Al-Khansaa Brigade και ξεκίνησε τη δράση της στις αρχές του 2014.

Τον περασμένο μήνα, η Ιεράπολη Συρίας απελευθερώθηκε από τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και γυναίκες εθεάθησαν να καίνε τα ρούχα που τις είχαν εξαναγκάσει να φοράνε και άντρες να ξυρίζουν τα μούσια τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ