Τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντσι για Brexit και ΕΕ

Η «επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» θα είναι ο στόχος της συνάντησης που θα έχουν σήμερα, Δευτέρα, ο Ματέο Ρέντσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν για να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης, δύο μήνες μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας, στο οποίο οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρέντσι θα φιλοξενήσει την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο πρόεδρο στο νησάκι Βεντοτένε, στα ανοιχτά της Νάπολης, προκειμένου οι τρεις τους να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου, στην οποία θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του Brexit.

Βεντοτένε _
Άποψη από το νησάκι Βεντοτένε, στα ανοιχτά της Νάπολης.

«Ο στόχος της Δευτέρας είναι να επιδείξουμε την ενότητα των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, όχι να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη λέσχη» ανέφερε διπλωματική πηγή, διευκρινίζοντας ότι βασικός στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας.

Η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί να εδραιώσει «μια καλύτερη Ευρώπη» και όχι «περισσότερη Ευρώπη».

Ο Ρέντσι, από την πλευρά του, θέλει η χώρα του να αποκτήσει ισχυρή φωνή και να έχει λόγο στο πώς θα διαμορφωθεί η ΕΕ μετά το Brexit, υποστήριξε η ίδια πηγή. Ταυτόχρονα, η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση ενώ η καγκελάριος Μέρκελ ανησυχεί περισσότερο για το πώς θα διατηρηθεί η ακεραιότητα μιας Ένωσης των «27», μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ