Το Ιράκ αυξάνει την παραγωγή αργού πετρελαίου

Το Ιράκ κατέληξε σε συμφωνία με τις εταιρείες BP, Shell και Lukoil ώστε να αρχίσουν και πάλι έργα που είχαν παγώσει φέτος και να αυξηθεί το 2017 η παραγωγή αργού πετρελαίου, όπως ανέφεραν ιρακινοί αξιωματούχοι της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Οι συμφωνίες, που έκλεισαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ουσιαστικά καθυστερούν έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους έργα που σχεδιαζόταν αρχικά να υλοποιηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο, αλλά ανεστάλησαν λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Ως αποτέλεσμα της επένδυσης, η παραγωγή αργού του Ιράκ αναμένεται να αυξηθεί κατά 250.000 – 350.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Η χώρα παράγει σήμερα περίπου 4,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τα περισσότερα εκ των οποίων από τις νότιες περιοχές.

Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, και μια αύξηση στην παραγωγή του, παράλληλα με αυτή του Ιράν, θα μπορούσε να επιτείνει τον κορεσμό στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να περιπλέξει τις συνομιλίες μεταξύ του ΟΠΕΚ και παραγωγών εκτός του Οργανισμού για τα όρια παραγωγής, που στόχο έχουν να ενισχυθούν οι τιμές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ