Ψηφίστηκε το ν/σ για τον εκλογικό νόμο

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο
από 179 βουλευτές, μετά από πολύωρη συζήτηση στη Βουλή, από την οποία δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων.
Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια ακολούθησε ψηφοφορία επί των άρθρων, όπου συμμετείχαν 281 βουλευτές, και ψήφισαν ως εξής:

Άρθρο 1 (ψήφος στα 17): 180 «ναι», 81 «όχι», 20 «παρών»
Άρθρο 2 (κατάργηση μπόνους): 179 «ναι», 83 «όχι», 19 «παρών»
Άρθρο 3 (όριο 3%): 163 «ναι», 101 «όχι», 17 «παρών»
Άρθρο 4 (καταργούμενες διατάξεις): 179 «ναι», 86 «όχι», 16 «παρών»
Άρθρο 5 (ακροτελεύτιο άρθρο): 179 «ναι», 86 «όχι», 16 «παρών»

Τσίπρας: «Με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο»


Ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην ομιλία του τα εξής: «Σημαντική ημέρα η σημερινή γιατί πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά.

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει Μπαλτάκους που συνομιλούν κρυφά με την Χρυσή Αυγή για να κρατηθούν στην εξουσία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας από το βήμα της Βουλής στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη.

Η ψήφος στα 17 αποτελεί κίνητρο για τους νέους και τις νέες να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, αλλά να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους.

Παρά τα προσκόμματα και τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, που θα γίνει παρά τις αντιδράσεις.

Μέρος της ακραίας συμπεριφοράς σας ίσως να οφείλεται στη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν αυτές τις μέρες αυτοί οι κύκλοι, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη.

Κύριε Μητσοτάκη πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλη για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα».Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός είπε πως «πρέπει να έχει στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου.Να συνειδητοποιήσουμε ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που ξεκίνησε το ’74 και είχε τα στοιχεία του δικομματισμού που γνωρίσαμε. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα.

Από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας».

Επισήμανε, επίσης, ότι στις 21 Μαΐου 2009 η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια παρουσίασης βιβλίου είχε καταθέσει την άποψη για ψήφο στα 16.

Ανέφερε επίσης: «Κύριε Μητσοτάκη εξαντλήσατε όλες τις προσπάθειες για να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όταν μετά από μήνες προσπαθειών αποφασίσαμε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, υιοθετήσατε το αίτημα της διαπλοκής για εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και συμπλήρωσε: «Να φύγουμε εμείς για να γλιτώσουν αυτοί. Να είστε βέβαιοι ότι ούτε εμείς θα φύγουμε, ούτε αυτοί θα γλιτώσουν. Θα είμαστε εδώ ως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού».

«Η δίκη της Siemens θα γίνει και θα υπάρξει δικαστική απόφαση», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: «Αρνείστε ένα δώρο ιστορικού χαρακτήρα και ταυτίζεστε με την δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αποκαλυπτόμενοι στον ελληνικό λαό μας χαρίζετε και την ηθική υπεροχή και τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός το 2019 να μας ξαναψηφίσει και να σας κατατάξει στο παλιό πολιτικό σύστημα και να σας βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να θυμηθώ άλλη μια ιστορική φράση.».

Μητσοτάκης: «Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία»


Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ
Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ομιλία σε υψηλούς τόνους στην Βουλή για τον εκλογικό νόμο, κατηγορώντας τον για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό.

«Οδεύετε σε μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι? αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς, επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

Ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα θα είναι ο μοναδικός εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων μετά τις επόμενες εκλογές, που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία». Εξήγησε την θέση του λέγοντας πως «οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον υφιστάμενο νόμο» για να πει στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι «μετά θα ανοίξουμε την συζήτηση για εκλογικό νόμο που θα αποτελεί πραγματική τομή – και εκεί θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Η ΝΔ θα επιδιώξει προγραμματικές συμφωνίες και όχι ετερόκλητες συμμαχίες όπως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς «απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία» και «θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Ποτέ η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσει κομματικά οφέλη. Με την απλή αναλογική ο σχηματισμός κυβέρνησης εκφυλίζεται σε ένα αλισβερίσι εκβιασμών, και κάποιοι θα ράψουν κοστούμι ρυθμιστή».

Η πρόθεση του πρωθυπουργού για την απλή αναλογική είναι «ιδιοτελής ατεκμηρίωτη και ανιστόρητη» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ήττας στις επόμενες εκλογές από την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί δεν αλλάξατε το νόμο στην πρώτη θητεία σας; Γιατί πήγατε στις εκλογές με το μπόνους;» Κυνικός τυχοδιωκτισμός και πολιτικός αμοραλισμός και όχι ιδεολογία είναι το κίνητρο του κ. Τσίπρα, ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι η πρόταση της κυβέρνησης εξαντλείται στο μπόνους και στην ψήφο στους δεκαεπτάρηδες και αφήνει απέξω μεγάλα θέματα όπως το σπάσιμο των Περιφερειών. «Γιατί δεν συμφωνείτε κ. Τσίπρα στο αυτονότητο;» ρώτησε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Γιατί δεν συμφωνείτε με την πρόταση που έχουμε καταθέσει για την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού; Γιατί δεν το κάνετε σήμερα; Θα σας πω γιατί δεν το κάνετε: γιατί δεν σας βολεύει, γιατί είσαστε η επιτομή του κομματικού καιροσκοπισμού και του πολιτικού αμοραλισμού».

Είπε ακόμη ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα θέματα της οικονομίας, που είναι δυσάρεστα για την κυβέρνηση. «Ένα κλίμα συλλογικής κατάθλιψης έχει επικαθήσει σαν τοξικό νέφος επάνω από την χώρα, σε αυτό το κλίμα η συζήτηση για τα θεσμικά ζητήματα ακούγεται σαν υπεκφυγή, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Δυστυχώς η κυβέρνηση με απροκάλυπτο τρόπο παίζει με τους θεσμούς. Πέρυσι είχαμε το δημοψήφισμα-παρωδία, ακολούθησαν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και τώρα έρχεται και η πρόταση για την απλή αναλογική. Θυμίζετε εκείνον που πριν εγκαταλείψει την εξουσία, βάζει μία βόμβα στα θεμέλια».

Αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ανοίξει η κυβέρνηση: «Το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος, αλλά οι αρμοδιότητές του και η αποσύνδεση του τρόπου εκλογής από την διάλυση της Βουλής» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα είναι οι πολίτες που με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές θα δώσουν και το περιεχόμενο της αναθεώρησης αυτής, επιλέγοντας μαζί με τη κυβέρνηση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ.

Κλείνοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε για τη σημερινή διαδικασία, πως «η κυβέρνηση θα υποστεί μία δεινή κοινοβουλευτική ήττα, γιατί δεν συγκεντρώνει τους 200 βουλευτές και δεν θα τους συγκέντρωνε ούτε όταν χάιδευε την Χρυσή Αυγή. Ο εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Θα είναι αυτή μία καλή εξέλιξη – όχι για τη ΝΔ, αλλά για τη δημοκρατία. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι ακυβερνησία, χρειάζεται δημοκρατικές λύσεις και όχι τα άκρα σε ρόλο ρυθμιστή. Σε μία εποχή που χρειάζεται αποφασιστικότητα για να υλοποιούνται αποφάσεις, η απλή αναλογική παράγει αστάθεια και ανασφάλεια»

«Πώς θα ληφθούν αποφάσεις από μία ετερόκλητη πολιτική συμμαχία σε μία γεωπολιτική κρίση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους».

Κουτσούμπας: Ο εκλογικός νόμος προωθεί τη συναίνεση για να προχωρούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά και έκανε λόγο για «αντιλαϊκές ανατροπές» και «παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων».

Ανέφερε επίσης, ότι ο διάλογος μεταξύ ΣΕΒ και Κομισιόν αποσκοπεί στην εξαπάτηση και την χειραγώγηση των εργαζομένων, ενώ κατηγόρησε την ΓΣΕΕ ότι «συμμετέχει με θέρμη σε αυτό το διάλογο», χαρακτηρίζοντας «κυβερνητικό μύθο», ότι η Κομισιόν έχει ηπιότερες θέσεις στα εργασιακά από το ΔΝΤ.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, έκανε λόγο για όξυνση των διεθνών αντιθέσεων, υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος να εμπλακεί η Ελλάδα και οι λαοί της περιοχής σε περιπέτειες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη στάση της στην Σύνοδο, εξέφρασε την πρόθεση να στηρίξει τα νατοϊκά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε όλα τα πολιτικά κόμματα ότι «συμπλέουν στον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης με εξαίρεση το ΚΚΕ».

Για την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και το Ποτάμι, ανέφερε ότι η μόνη κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, είναι ότι δεν προχωρά με ταχύτητα τις αναδιαρθρώσεις.

Για την Ένωση Κεντρώων ότι παίζει το ρόλο του «λαγού σε όλα τα αντιδραστικά μέτρα», και για τη Χρυσή Αυγή ότι «σκίζεται για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή της ανάκαμψης των κερδών των καπιταλιστών».

Αναφερόμενος, τέλος, στον εκλογικό νόμο ο κ. Κουτσούμπας τόνισε, πως στόχος του «είναι να διασφαλίσει την ομαλότητα στην κυβερνητική εναλλαγή και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου απρόσκοπτα και με ευρύτερο καταμερισμό, αυτή την φορά ευθύνης ανάμεσα στα κόμματα της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, για να προχωρούν ευκολότερα, γρηγορότερα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».

Γεννηματά: «Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης τελείωσε»


Από το βήμα της Βουλής η
Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της πρωτίστως στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και στην ΝΔ για την άρνησή τους να δείξουν συναίνεση με βάση την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για αναλογικό εκλογικό σύστημα.

«Να μη κοιτούν λοιπόν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε “πρόθυμους και χρήσιμους ηλίθιους”. Σε μας να κοιτάξουν, όταν μπορούν να μας κοιτάξουν στα μάτια», τόνισε η Φώφη Γεννηματά κλείνοντας την ομιλία της, καθιστώντας σαφές ότι, δεν θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση. «Επιχειρήθηκε, από πολλές πλευρές, μεγάλη σπέκουλα αναφορικά με τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Καλώς ή κακώς, κάποιοι ξέρουν να κάνουν πολιτική μόνο με τρολς και “παπαγαλάκια”. Δεν μας αγγίζει ούτε η σπέκουλα, ούτε το “τρολάρισμα”», συνέχισε.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανέλαβε την πρότασή της για συναίνεση στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, ενώ έστειλε μήνυμα σε στελέχη στο εσωτερικό του κόμματός της λέγοντας ότι, η θέση για κυβερνητική συνεργασία είναι σαφής και δεδομένη. «Η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα θέματα κυβερνητικών συνεργασιών είναι σαφής, δεδομένη, αδιαπραγμάτευτη και ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίτημα και αίσθημα. Ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης, ευρείας πολιτικής συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που θα υπηρετήσει μια καθαρή Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση, αλλά θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες που την προκάλεσαν.

Το ξεκαθαρίζω λοιπόν, μην γίνει κανένα λάθος. Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος! Όσοι ονειρεύονται να γίνουν υπουργοί του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη με την Δημοκρατική Συμπαράταξη τσόντα, να φροντίσουν έγκαιρα να χωρέσουν και στα ψηφοδέλτια τους!»

Θεοδωράκης: «Η Βουλή είπε όχι στην εξαπάτηση»


«Το σχέδιό σας δεν γκρεμίστηκε από τη Χρυσή Αυγή. Γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση. Ακόμα κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο του
«ναι» η Χρυσή Αυγή, το αποτέλεσμα θα ήταν 197 ΝΑΙ – 103 ΟΧΙ. Ηττηθήκατε». Με αυτή τη φράση, με την οποία έκλεισε την ομιλία του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επιβεβαίωσε, πριν από λίγο στη Βουλή, την άρνηση του κόμματός του να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ο κ. Θεοδωράκης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται με την κρίση την απλή αναλογική και σημείωσε ότι το κάλεσμά προς το Ποτάμι ήταν ένα κάλεσμα αμηχανίας και προσέθεσε:« Είναι παράξενο πως ένα «αριστερό κόμμα» που από την πρώτη ημέρα κυβερνά σε συνεργασία με ένα «ακραίο συντηρητικό κόμμα» ανακάλυψε ξαφνικά – με 18 μήνες καθυστέρηση – την αξία των «κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας».

Αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον κ. Τσίπρα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς πέρυσι το καλοκαίρι κατά την περίοδο της κρίσης για τη νέα προγραμματική συμφωνία με τους εταίρους.

«Η κυρία Γεννηματά και εγώ πιέζουμε τον κ. Τσίπρα να δεσμευθεί ότι θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, πριν από τις εκλογές. Και ο κ. Τσίπρας για να μην σας τα πολυλογώ, μας δίνει δύο διαβεβαιώσεις: Ότι δεν θα μας αιφνιδιάσει με εκλογές. Και ότι σε κάθε περίπτωση πριν από τις εκλογές θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο. Τη συνέχεια την ξέρετε. Ο κ. Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές ένα μήνα μετά, χωρίς καμία συνεννόηση και χωρίς να δεχτεί καμία κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του μπόνους», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Εξαπέλυσε τα βέλη του και κατά της ΝΔ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ποιο είναι το σύστημα που εσείς θέλετε; Γιατί εκτός από κριτική στις κακές επιλογές του κ. Τσίπρα, δεν άκουσα να απαντάτε στο μεγάλο ερώτημα: Τι θα κάνετε με το μπόνους των 50 εδρών; Θα το επαναφέρετε; Δεν είναι ώρα να μας το πείτε; Γιατί είχαμε το εξωφρενικό η ΝΔ με 19% να πάρει 108 έδρες τον Μάιο του ?12. Αυτό είναι το πρότυπό σας;».

Καμμένος: «Η απλή αναλογική ο μόνος δρόμος»


Η απλή αναλογική είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει στο πολίτη το δικαίωμα να επιλέξει το κόμμα και τον βουλευτή που θα τον εκπροσωπήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ
Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε πως σήμερα, πρέπει όλοι να ψηφίσουν την απλή αναλογική , την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, και μετά, όπως είπε, μπορεί να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της ψήφου των ομογενών – ενώ σημείωσε πως πρόταση των ΑΝΕΛ είναι η κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε πως «πρέπει να χτίσουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα καταργεί τις κομματικές ομαδοποιήσεις της αντιπολίτευσης που οδήγησαν στην κατάρρευση του κοινοβουλευτισμού», ενώ εκτίμησε πως «μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις σε αυτό το Κοινοβούλιο και να υπάρξουν πολύ πιο σταθερές κυβερνήσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, μαζί με τον εκλογικό νόμο «πρέπει να ανοίξουμε και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με την κατάργηση του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου ης Δημοκρατίας και την εκλογή του από τον ελληνικό λαό.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ήρθε η ώρα για να μπουν όρια στη θητεία των βουλευτών, «ίσως και να δούμε» είπε, «το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή».
Κλείνοντας, ο κ. Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές «να κάνουν το πρώτο βήμα ψηφίζοντας τα δύο άρθρα που θα κάνουν τους βουλευτές να απελευθερωθούν από τη μέγγενη της κομματικής πειθαρχίας και θα ξεκινήσει η συζήτηση και για τις άλλες αλλαγές».

Λεβέντης: «Δεν θα έχουμε ακυβερνησία με την απλή αναλογική»


Επίθεση στη ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, για την άρνηση τους να στηρίξουν με την ψήφο τους τον εκλογικό νόμο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων
Βασίλης Λεβέντης, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι αυτοδύναμες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι αθετεί δεσμεύσεις του ίδιου του κόμματος της.

«Δεν θα έχουμε ακυβερνησία με την απλή αναλογική. Και θα μείνει ιστορικό στίγμα και για το ΠΑΣΟΚ και για το Ποτάμι αν δεν την ψηφίσει. Και λέω στην κ. Γεννηματά. Τη νύκτα των εκλογών, πως θα απολογηθεί όταν δει τον γύρο θριάμβου του κ. Μητσοτάκη;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λεβέντης και προσέθεσε: «Κάθε ένας έχει τις ευθύνες του στην αίθουσα. Να μην ξεχάσει η κ. Γεννηματά ότι τιμωρεί ο λαός όταν προδίδονται οι θεμελιακές θέσεις για τη Δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι το εκλογικό νομοσχέδιο δεν αφορά τους επόμενους λίγους μήνες, αλλά το μέλλον της χώρας, ενώ συνέχισε τη διμέτωπη επίθεση του λέγοντας: «Αν πτώχευσε η χώρα, από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις πτώχευσε. Στη ΝΔ έχουν δίκιο να τάσσονται με την ενισχυμένη αναλογική, γιατί με αυτήν γαλουχήθηκαν. Εκείνο όμως που με εκπλήσσει είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ. Αναζητούν τα στελέχη του δικαιολογίες και προφάσεις να μην ψηφίσουν. Λέει η ΝΔ ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη. Τον Σεπτέμβριο, αν δεν έφταναν οι βουλευτές του κ. Καμμένου, δεν θα προσέτρεχαν στην Ένωση Κεντρώων και στην κ. Γεννηματά»;

Και ο Βασίλης Λεβέντης συνέχισε: «Δεν χρειάζεται η χώρα την Κυριακή να γίνονται εκλογές και τη Δευτέρα να έχουμε κυβέρνηση. Γιατί δεν θα είναι αποτέλεσμα έντιμων διαβουλεύσεων. Στη ΝΔ να μιλούν για ανάγκη κυβέρνησης αυτοδύναμης και ενσπείρουν φοβικά σύνδρομα. Είναι ανώριμη, δεν μπορεί να πιάσει τα μηνύματα των καιρών.
Λένε ενεργεί μετά δόλου ο κ. Τσίπρας, κάνει νόμο για να κόψει τη φόρα της ΝΔ. Γιατί δεν κοιτάμε αν είναι καλό για τη χώρα αυτός ο νόμος. Είναι βόμβα για την ίδια τη ΝΔ και όχι για τη χώρα αυτός ο νόμος. Αλλά εσείς δεν μπορείτε να ζείτε με την κουλτούρα της συνεργασίας».

«Αν μια φορά πρέπει να λειτουργήσει η συνείδηση του βουλευτή είναι αυτή», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, επισημαίνοντας την ανάγκη για κυβερνήσεις συνασπισμού και όχι μονοκομματικές για το καλό της χώρας, όπως είπε. Ακόμα, ανέφερε ότι «δεν είναι δεκανίκι του κ. Τσίπρα», σημειώνοντας ότι «αυτό θα φανεί μετά τις εκλογές γιατί η Ένωση Κεντρώων θα είναι το κόμμα που θα στηρίξει τους φτωχούς, ενώ επιτέθηκε ξανά στη Φώφη Γεννηματά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ