Διπλωματικό θρίλερ για το πλήρωμα του τουρκικού ελικοπτέρου

Την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που επέβαιναν σε τουρκικό ελικόπτερο, το οποίο μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία, κατέληξε στην Αλεξανδρούπολη ζητά επιτακτικά η Άγκυρα. Η Αθήνα απαντά ότι θα εξετάσει το ζήτημα, υπό το πρίσμα του εάν οι ζωές των οκτώ συλληφθέντων τελούν υπό κίνδυνο.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ του Σαββάτου, στην Αλεξανδρούπολη προσγειώθηκε δεύτερο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το δεύτερο ελικόπτερο, που απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη, μετέφερε δύο πληρώματα, το ένα εκ των οποίων θα παραλάβει το Black Hawk, με το οποίο κατέφυγαν στην Ελλάδα οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί.

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας το Black Hawk θα επιστρέψει στην Τουρκία πιθανότατα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αφού θα έχει προηγηθεί έλεγχός του από το τουρκικό πλήρωμα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι οκτώ συλληφθέντες εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ