Χρωστάμε το μισό ΑΕΠ!

ειδικού συνεργάτη

Τα τελευταία στοιχεία, από την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πραγματικά σοκάρουν και δημιουργούν πολλά και κρίσιμα ερωτήματα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού και τη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Σύμφωνα, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι Έλληνες χρωστούν περί τα 90 δισ. ευρώ όταν το ΑΕΠ της χώρας, το 2015, διαμορφώθηκε στα 195,21 δισ. ευρώ. Έτσι σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αποτελούν το 46% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι έως το τέλος του έτους το ποσοστό αυτό θα προσεγγίσει το 50%, αφού τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 95 δισ. ευρώ!

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, αλλά – κυρίως – των επιχειρήσεων της χώρας έχει εξαντληθεί και αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζουν καλά τα ηγετικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών. Ταυτόχρονα κατανοούν τη δυσκολία της τήρησης των προθεσμιών που θέτει – πλέον – το υπουργείο στους φορολογούμενους γεγονός που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων αφού ο κίνδυνος να χαθούν οι προθεσμίες (των 100 δόσεων π.χ.) είναι πολύ μεγάλος.

Σημειώνεται ότι έως το τέλος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους ύψους 30 δισ. ευρώ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ