Η «λάμψη» του Ζινεντίν Ζιντάν επισκιάζει τον τελικό του Champions League

Το ντέρμπι της Μαδρίτης, μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Ατλέτικο Μαδρίτης μεταφέρετε σήμερα στο Μιλάνο όπου θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός του Champions League με τις δύο ομάδες να επαναλαμβάνουν το «ραντεβού» αυτό για δεύτερη φορά μετά το 2014.

Τα φώτα της δημοσιότητας ωστόσο δεν κλέβουν οι δύο ομάδες, αλλά ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης ο περίφημος Ζινεντίν Ζιντάν ο οποίος πήρε τη Ρεάλ από το χέρι και σχεδόν διαλυμένη την οδήγησε στο Μιλάνο και στον μεγάλο τελικό του Champions League. Σήμερα λοιπόν ο Ζινεντίν Ζιντάν μπορεί να γίνει ο 7ος προπονητής που θα έχει κατακτήσει το τρόπαιο του θεσμού σαν παίκτης και σαν προπονητής το οποίο έχουν έως σήμερα κατακτήσει οι: Μουνιόθ, Τραπατόνι, Κρόιφ, Αντσελότι, Ράικαρντ και Γκουρντιόλα.

Ταυτόχρονα ο Ζιντάν θα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει τη Ρεάλ στην κατάκτηση της συγκεκριμένης διοργάνωσης για 11η φορά! Αξίζει να σημειωθεί πως στα 60 χρόνια της ιστορίας του θεσμού, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ήδη εμφανιστεί σε 13 τελικούς με 10 κατακτήσεις και τρεις ήττες.

Ωστόσο και η έτερη ομάδα της Μαδρίτης, ο μεγάλος σταρ της οποίας είναι ο προπονητής Ντιέγκο Σιμεόνε που κατάφερε στα χρόνια της παρουσίας του να την «μεγαλώσει» και της αλλάξει επίπεδο, δεν είναι πρωτάρα στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Συγκεκριμένα η Ατλέτικο έχει δύο χαμένους τελικούς στο Πρωταθλητριών από τη Μπάγερν σε επαναληπτικό το 1974 και από τη Ρεάλ στην παράταση το 2014, ενώ έχει και πέντε συμμετοχές στις υπόλοιπες διοργανώσεις.

Συγκεκριμένα είναι δύο φορές κάτοχοι του Γιουρόπα Λιγκ (2010, 2012) και του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1962, διοργάνωση στην οποία είχαν χάσει στους τελικούς του 1963 και του 1986.

Σε περίπτωση νίκης, η Ατλέτικο Μαδρίτης θα γίνει η 24η ομάδα που κατακτά το τρόπαιο, ενώ θα γίνει η πέμπτη ομάδα που θα έχει στην τροπαιοθήκη της όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια και θα γίνει έτσι το 5ο μέλος του κλειστού αυτού κλαμπ που αριθμεί σήμερα τέσσερα μέλη: Μπάγερν, Αγιαξ, Γιουβέντους και Τσέλσι.

Οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες και στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1959 και η Ρεάλ προκρίθηκε σε επαναληπτικό, αφού στις δύο αναμετρήσεις είχαν από μία νίκη.

Σε ότι αφορά, τέλος, της εντός Ισπανίας αναμετρήσεις των δύο κλαμπ στις 202 αναμετρήσεις σε πρωτάθλημα και κύπελλο η Ρεάλ έχει 102 νίκες και η Ατλέτικο 51, ενώ έχουν σημειωθεί 49 ισοπαλίες. Ωστόσο σε τελικούς κυπέλλου η κατάσταση αντιστρέφεται, καθώς στις πέντε φορές που οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί η Ατλέτικο έχει κατακτήσει τέσσερα τρόπαια, με τελευταίο αυτό του 2013. Επίσης, νίκησε το 1960, το 1961 και το 1992, ενώ η μοναδική φορά που πήρε το κύπελλο η Ρεάλ ήταν το 1975 στα πέναλτι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ