Σταθάκης: Με έμφαση στην ενθάρρυνση παραγωγής και καινοτομίας ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Στην ενθάρρυνση της παραγωγής και της καινοτομίας και με εργαλείο την ανακατανομή των κονδυλίων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και όχι τις παραδοσιακές μεγάλες επενδύσεις, είναι προσανατολισμένος ο αναπτυξιακός νόμος, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ανάπτυξη, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως η παραγωγή και η καινοτομία αποτελούν την αιχμή του δόρατος του νέου αναπτυξιακού, επισημαίνοντας πως πρόκειται για νόμο που δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους, έχει οκτώ πυλώνες, ταυτίζεται με την παραγωγή, την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι τις μεγάλες παραδοσιακές επενδύσεις.

Υπενθυμίζοντας πως με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο το 4% των επενδύσεων πήραν πάνω από το 60% των πόρων, και το 70% ο τουρισμός και οι ΑΠΕ, ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι τώρα «πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο, πολύ πιο επικεντρωμένο, πολύ διαφοροποιημένο και πιο συμβατό» με τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης είναι μια οικονομία που θα αξιοποιήσει στο έπακρο -αλλά μέσα από καινοτομικές αλλαγές τα παραδοσιακά της πλεονεκτήματα (τουρισμός, ναυτιλία αγροτοδιατροφικό κ.ά.) και θα στρέψει το παραγωγικό της σύστημα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του «νεανικού μορφωμένου επιστημονικού δυναμικού της».

Χαρακτηρίζοντας «παραπλανητικό» τον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα δεν έρχονται επενδύσεις λόγω της υψηλής φορολογίας, ο Γιώργος Σταθάκης είπε πως οι χώρες που έχουν 10% φορολογία είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος Ιρλανδία, κι όμως το 90% των επενδύσεων δεν πάνε εκεί, παρά πάνε στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, χώρες στις οποίες οι φορολογικοί συντελεστές είναι στον ίδιο μέσο όρο με την Ελλάδα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις «εμείς είμαστε κάτω από τον μέσο όρο».

«Άρα, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που εξηγούν γιατί επιλέγουν οι ξένοι επενδυτές μια ξένη χώρα. Είναι παραπλανητικό να δηλώνει κάποιος ότι αν ακολουθήσουμε το μοντέλο της Βουλγαρία, διότι θα έχουμε τον τύπο των επενδύσεων που πηγαίνουν στην Βουλγαρία και δεν τις θέλουμε», ξεκαθάρισε, και υπογράμμισε: «Θέλουμε ένα άλλο μοντέλο πιο συμβατό που θα φέρει επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, πολύ πιο συμβατές με τα ελληνικά δεδομένα. Δεν έχουμε φτηνό εργατικό δυναμικό, ούτε θα αποκτήσουμε, έχουμε νεανικό επιστημονικό μορφωμένο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ