Blockchain και στη παραγωγή ενέργειας

Το Blockchain, η τεχνολογική υποδομή του Bitcoin, μπορεί να αλλάξει δραματικά οτιδήποτε χρειάζεται πιστοποίηση και οποιαδήποτε ψηφιακή συναλλαγή, μια και έχει υψηλότατο επίπεδο ασφάλειας και το σημαντικότερο λειτουργεί αυτοματοποιημένα και αποκεντρωμένα, χωρίς την ανάγκη κεντρικών ελέγχων.

Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μεσάζοντας που χρειάζεται να πιστοποιήσει κάτι, σε λίγο καιρό, μπορεί να παύσει να υπάρχει ή λόγω αυτού του χαρακτηριστικού νέες πρωτότυπες υπηρεσίες μπορούν να εμφανιστούν.

Η Startup venture LO3 Energy ανέπτυξε μια πλατφόρμα υποστήριξης παραγωγής ηλεκτρισμού η οποία βασίζεται στο Blockchain και επιτρέπει την εύκολη διαχείριση της παραγωγής, της διανομής και της πώλησης ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, ακόμα και σε επίπεδο γειτονιάς!

Σήμερα, το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται όλο και πιο αποκεντρωμένο μια και τα φωτοβολταϊκά συστήματα εξαπλώνονται συνεχώς και πέφτουν τα κόστη τους. Ήδη σε μεγάλες και μικρές πόλεις και χωριά σε όλο τον κόσμο λειτουργούν μικρο-δίκτυα παραγωγής ενέργειας σε επίπεδο γειτονιάς ή συνοικίας και μπορούν να προσφέρουν ηλεκτρισμό όταν υπάρξει διακοπή απο το κεντρικό δίκτυο.

Με το σύστημα της LO3 τα μικρο-δίκτυα αυτά μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν, παρακάμπτοντας την εκάστοτε ΔΕΗ.

Brooklyn_microgridΈνα παράδειγμα είναι το Brooklyn Microgrid το οποίο είναι σε λειτουργία και υποστηρίζεται απο την LO3. O κάθε κάτοχος φωτοβολταικού με το σύστημα της LO3 μπορεί να προμηθεύσει ρεύμα τον γείτονά του και να πληρωθεί για το ρεύμα που καταναλώθηκε, εύκολα και απλά με αυτοματοποιημένο τρόπο και φυσικά μέσω Blockchain. Πρόκειται για μια συναλλαγή Peer-to-Peer με λίγα λόγια.

Με τον ίδιο τρόπο μπορεί κάποιος να αγοράσει μονάδες ενέργειας σε περίπτωση ανάγκης, ή και σε μόνιμη βάση, παρακάμπτοντας το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο όπως προαναφέραμε αρκεί βέβαια να επιτρέπεται αυτό σε επίπεδο ρυθμιστικής αρχής της χώρας.

Πηγή: Startupper.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ