Ανοίγει για όλους το αρχείο Σνόουντεν

Η ενημερωτική ιστοσελίδα Intercept ανακοίνωσε πως ξεκινά τη δημοσίευση μεγάλων τμημάτων του αρχείου Σνόουντεν και, παράλληλα, το άνοιγμά του σε ξένα ΜΜΕ για έρευνα.

Ο ιστότοπος The Intercept, συνιδρυτής του οποίου είναι ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που πήραν συνέντευξη από τον Σνόουντεν το 2013, ανέφερε πως «θα προσκαλέσει δημοσιογράφους, και από ΜΜΕ του εξωτερικού, να συνεργαστούν μαζί του για να εξερευνήσουν το σύνολο των αρχείων του Σνόουντεν».

Παράλληλα, ανέφερε πως αρχίζει σταδιακά να δημοσιεύει ολόκληρο το αρχείο, ξεκινώντας από έγγραφα του 2003. Το περιοδικό σημειώνει πως εξαρχής κάθε δημοσίευσης προηγείτο έρευνα και αξιολόγηση ώστε να μπει σε πλαίσιο κάθε έγγραφο πριν παρουσιαστεί – αρκετά από τα έγγραφα, όπως και ορισμένα από τα οποία δημοσιεύονται τώρα, ήταν απλώς εσωτερικές αναφορές που είχαν στόχο είτε εμμέσως να δικαιολογήσουν την εργασία τού εκάστοτε στελέχους ή να «εντυπωσιάσουν» ανωτέρους στην NSA, ενώ δεν λείπουν και ανακρίβειες.

Η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις έπειτα από εκείνες που είχαν γίνει το 2013 από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, πληροφορικό και πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), ο οποίος εγκατέλειψε τις ΗΠΑ με πολλά αρχεία που αποκάλυπταν το εύρος των παρακολουθήσεων που κάνουν η NSA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει πρόσβαση στα αρχεία αυτά σε διάφορα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία από την αμερικανική κυβέρνηση, ζει στη Μόσχα μετά τις αποκαλύψεις που είχε κάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ