Το success story της Ρουάντα και πώς έγινε η “Ελβετία της Αφρικής”

Έχει η Αφρική της δική της Ελβετία; Η απάντηση είναι “ναι” και ονομάζεται… Ρουάντα!

Στη χώρα όπου περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γενοκτονία του εμφυλίου, πριν από 20 χρόνια, συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα οικονομικό θαύμα.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης σταθερά από το 2000 κυμαίνονται στα επίπεδα του 7-8%, δηλαδή όσο και της Ελβετίας. Ενώ, όπως ακριβώς η ευρωπαϊκή χώρα κάνει με το Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός, έτσι και η Ρουάντα συγκεντρώνει όλους τους εκπροσώπους των Αφρικανικών εθνών κάθε χρόνο, για το αντίστοιχο Παναφρικανικό Φόρουμ.

Πρόσφατα μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι η Ρουάντα είναι ο ιδανικός τόπος στην Αφρική για να κάνει κάποιος business ή να επενδύσει, καθώς η χώρα πλέον δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο με τη γραφειοκρατία όσο και με τα πολιτικά δικαιώματα.

Οι ξένες επενδύσεις στη χώρα έχουν ξεπεράσει το 1,5 δισ. δολ. την τελευταία χρονιά, σημειώνοντας αύξηση 36%. Και μόλις χθες, παραμονή του Παναφρικανικού Φόρουμ, ανακοινώθηκε συμφωνία της ΕΕ με την κυβέρνηση της χώρας ύψους 200 εκατ. δολ. για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και στην αγροτική παραγωγή, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της οικονομικής ανάπτυξης της αφρικανικής χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ