Γιάννης Κλεώπας: «Οι πολιτισμικές διαφορές μπορεί να γίνουν σημαντικά εμπόδια στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές»

Για τις ιδιαιτερότητες των διασυνοριακών εμπορικών συναλλαγών, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν αυτές, μιλά στο ΕΜΕΑ.GR ο πρόεδρος του ΔΣ του Alliott Group, Γιάννης Κλεώπας.

συνέντευξη στον Γιάννη Λεοντάρη 

ΕΜΕΑgr: Πώς δημιουργήθηκε η συμμαχία Alliott Group και ποιος είναι ο σκοπός της;

Γιάννης Κλεώπας: Η Alliott Group ιδρύθηκε το 1979 και έκτοτε απαριθμεί 160 λογιστικές και δικηγορικές εταιρίες με 235 γραφεία σε περίπου 70 χώρες. Αποτελεί μια συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια συνεργασία δικηγορικών και λογιστικών γραφείων με παρουσία που εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και τον Ειρηνικό.

Σκοπός: H Alliott Group οραματίζεται μέσα από τις γνώσεις, τις εμπειρίες και την εξειδίκευση που διαθέτει να προσφέρει στους πελάτες της απεριόριστες ευκαιρίες, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους. Ανεξάρτητα από το αντικείμενο και το μέγεθος της εκάστοτε επιχείρησης το έργο της Alliott Group είναι να παρέχει με συνέπεια και πλήρη συμμόρφωση με την νομοθεσία, κάθε υπηρεσία που αναλαμβάνει.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, μία εταιρεία χρειάζεται να βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τους πελάτες της και να ενημερώνεται συνεχώς για τα τεκταινόμενα στο ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. H Alliott Group καθοδηγείται από τους πελάτες της και πάντα προσπαθεί να βρίσκεται μερικά βήματα μπροστά προκειμένου να εξασφαλίσει ότι παραμένει ενημερωμένη με τις εξελίξεις της αγοράς. Παρά την εμφάνιση πολλών νέων ανταγωνιστών, έχουμε εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, χάρη στην ενέργεια και το επιχειρηματικό πνεύμα των μελών μας, το σαφές όραμα και την ισχυρή ηγεσία που διαθέτουμε.

Πιο συγκεκριμένα, θα έλεγα ότι η διαδικασία μέσα από την οποία επιλέγουμε τις σωστές επιχειρήσεις ως μέλη μας αποτελεί το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της Alliott Group. Επιλέγουμε μέλη, τα οποία πιστεύουν στη σπουδαιότητα της προσωπικής παροχής συμβουλών και θεωρούν τους εαυτούς τους αξιόπιστους συμβούλους επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική είναι, ακόμα, η συνεργασία με επιχειρήσεις που έχουν δεσμευθεί πλήρως στο όραμα της Alliott Group, παρέχοντας εναλλακτικές διασυνοριακές λύσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις και για τις μεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς.

ΕΜΕΑgr: Τί ρίσκα μπορούν να προκύψουν κατά την επικοινωνία και την επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός συνόρων μίας χώρας;

Γιάννης Κλεώπας: Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι όταν η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτείνεται εκτός των συνόρων της χώρας.

Μερικές φορές μπορεί να πρόκειται για ένα άλμα στο άγνωστο όσον αφορά στις δραστηριότητες με τις οποίες εμπλέκεται και τα άτομα με τα οποία συνεργάζεται μια εταιρεία. Η δική μας δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους ανθρώπους, συνεπώς η εμπιστοσύνη και η ξεκάθαρη επικοινωνία είναι ύψιστης σημασίας όταν απαιτείται η εξειδίκευση ενός άλλου επαγγελματία για κάποια υπόθεση που άπτεται άλλου νομικού συστήματος ή τομέα, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η δική μας εμπειρία δείχνει ότι τα όποια προβλήματα εμφανίζονται κατά διαστήματα είναι κυρίως λόγω πολιτισμικών διαφορών παρά κάποιων τεχνικών προβλημάτων ή δόλου – και σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται το συγκριτικό πλεονέκτημα του ομίλου Alliott.

Επικεντρωνόμαστε απρόσκοπτα στην παροχή μιας παγκόσμιας πλατφόρμας, η οποία εξασφαλίζει την επικοινωνία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ επαγγελματιών συμβούλων που πραγματοποιούν προσωπικές συναντήσεις στις εκπαιδευτικές ημερίδες και στα συνέδρια μας και έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ουσιαστικά πέρα από τα σύνορα της χώρας, χρησιμοποιώντας τα μέσα που τους παρέχουμε.

ΕΜΕΑgr: Πώς μπορείτε να απλοποιήσετε τη δραστηριοποίηση εκτός συνόρων, και να διατηρήσετε μείωση τυχόν κινδύνων;

Γιάννης Κλεώπας: Η επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός συνόρων μπορεί να είναι περίπλοκη με τον μεγάλο όγκο ζητημάτων που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως η συμμόρφωση με τα φορολογικά ζητήματα, τα νομικά, τα ζητήματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και τα ζητήματα λογιστικού ελέγχου.

Ωστόσο, αποστολή της Alliott Group είναι να διευκολύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν μία ξεκάθαρη επιλογή όταν χρειαστεί.

Στις αγορές που έχουμε παρουσία έχουμε επιλέξει τους καλύτερους ανεξάρτητους επαγγελματίες σε τοπικό επίπεδο. Κάθε μέλος μας οφείλει να είναι εγγεγραμμένο στην αρμόδια εθνική ρυθμιστική αρχή του και να διαθέτει εξαιρετική φήμη. Τα μέλη μας πρέπει να πληρούν αυστηρές προδιαγραφές για να ενταχθούν και να παραμείνουν στον όμιλο μας, η μη εκπλήρωση αυτών των προδιαγραφών δεν γίνεται αποδεκτή.

Έτσι, εξασφαλίζουμε ότι οι πελάτες μας θα εξυπηρετηθούν σωστά οποιαδήποτε στιγμή χρειαστούν υποστήριξη όσον αφορά το επίπεδο των υπηρεσιών και φυσικά την τελική τιμολόγηση, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται.

ΕΜΕΑgr: Πως διαχειρίζεστε τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και τη διαφοροποίηση στο marketing;

Γιάννης Κλεώπας: Είναι σημαντικό για μία επιχείρηση να είναι ευέλικτη και η τεχνολογία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στις αλλαγές της αγοράς.

Πρόσφατα, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία του cloud καθώς επίσης και καινοτόμες λύσεις στα κινητά τηλέφωνα προκειμένου να προσφέρουμε ανά πάσα στιγμή στα μέλη μας εύκολη πρόσβαση στις πιο ενημερωμένες παγκόσμιες πηγές που χρειάζονται αυτοί και οι πελάτες τους. Είμαστε, κατά πολλούς τρόπους μια Marketing led επιχείρηση, η τεχνολογία έχει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα μας να ακούμε και να επικοινωνούμε.

Επίσης, κατανοούμε και ακολουθούμε μία στρατηγική, η οποία θα διαφοροποιήσει το brand της Alliott Group. Κατά την άποψή μας, η επικοινωνία μέσω του Μάρκετινγκ μπορεί να γίνει μηχανική και απρόσωπη αν δεν εκτελεστεί σωστά.  

Η στρατηγική μας διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει ότι η επικοινωνία είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εξατομικευμένη και η δημιουργικότητα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε σε μία αγορά υπηρεσιών που χαρακτηρίζεται από έντονο συνωστισμό. Η στασιμότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να φέρει πρόοδο. Ένα σαφές όραμα και ο καθορισμός ποσοτικών στόχων Μάρκετινγκ είναι ζωτικής σημασίας για να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. Όπως κάθε κορυφαίο brand, έτσι και εμείς θέλουμε να ήμαστε «ηγέτες» στην κατηγορία μας.

ΕΜΕΑgr: Το Alliott Group έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς μετά από μια σειρά σημαντικά επιτεύγματα; Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για αυτά; Ποιο νομίζετε ότι είναι το κλειδί για μία τέτοια επιτυχία;

Γιάννης Κλεώπας: Πρόκειται για μία απλή απάντηση από πολλές απόψεις. Έχουμε ένα κοινό όραμα, το οποίο ενστερνίζονται όλες οι εταιρείες-μέλη μας. Ενώ όλες οι επιχειρήσεις έχουν τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά και εκτιμούν της ανεξαρτησία τους, είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικό είναι στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη αγορά η κοινή πορεία προς την ίδια κατεύθυνση, γεγονός που θα επιτρέψει στους πελάτες μας να επιτύχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και να συνεχίσουν να μας θεωρούν ως τη μοναδική τους επιλογή για την παροχή λύσεων.

Είναι δύσκολο να αποτυπώσω με ακρίβεια τις ισχυρές προσωπικές σχέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Alliott Group. Πολλοί πελάτες μας λένε ότι η εμπειρία από τις υπηρεσίες που παρέχουμε είναι μοναδική, τα μέλη μας δεν είναι μόνο συνάδελφοί μας αλλά και καλοί μας φίλοι και παρέχουν το είδος των VIP υπηρεσιών που μπορεί να προκύψει μόνο από την εγγενή επιθυμία του κάθε μέλους του δικτύου μας να εξυπηρετήσει έναν νέο πελάτη με τον τρόπο που θα ήθελε να εξυπηρετήσει τους δικούς του πελάτες.

Η βαθιά εμπειρία που διαθέτουν οι εταιρίες-μέλη μας κι οι άνθρωποί τους, θα ξαφνιάσει ευχάριστα τους πελάτες μας. Πολλοί από τους συνεργάτες μας άφησαν μεγάλες πολυεθνικές για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, προτιμώντας την ευελιξία και την πιο προσιτή προσέγγιση που μπορεί να προσφέρει μία μικρότερη επιχείρηση.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βαθιά τεχνογνωσία σε ζητήματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, διεθνών φορολογικών συστημάτων και χρηματοοικονομικής διοίκησης επιχειρήσεων.

ΕΜΕΑgr: Ποιες αλλαγές έχετε δει τα τελευταία χρόνια στον τομέα σας;

Γιάννης Κλεώπας: Σε γενικές γραμμές, σε πολλά επαγγέλματα έχουμε δει μεγάλες ενοποιήσεις, ενώ ορισμένες εταιρείες έχουν επιδιώξει συγχωνεύσεις, προκειμένου να επιβιώσουν ή για να εξασφαλίσουν την συνέχισή τους.

Έχουμε επίσης παρατηρήσει, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, σημαντική πίεση για μείωση των χρεώσεων, τα μέλη μας έπρεπε να αυξήσουν την αξία των υπηρεσιών που παρέχουν, με ιδέες και δημιουργικότητα που θα κάνουν τη διαφορά στο πελάτη μας, καθώς πλέον αυτοί θεωρούν δεδομένο το να είσαι νομότυπος.

Επιπλέον, αναμένουν εξατομικευμένες στις ανάγκες τους υπηρεσίες περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Σε ορισμένες αγορές, βλέπουμε, επίσης, εναλλακτικές επιχειρηματικές δομές σε επαγγέλματα. Οι πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν και να μάθουν από αυτές τις απειλές που αντιμετωπίζει η αγορά, και κατ’ επέκταση να τις μετατρέψουν σε ευκαιρίες.

ΕΜΕΑgr: Έχετε παρατηρήσει μία νέα τάση / ανάγκη που έχει σχηματιστεί στην ελληνική αγορά από τις τοπικές επιχειρήσεις και σας ζητείται να την εφαρμόσετε σε τακτική βάση;

Γιάννης Κλεώπας: Η Ελληνική αγορά έχει διαφοροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια, γεγονός το οποίο οφείλεται τόσο στην οικονομική ύφεση που διέρχεται η χώρα μας όσο και στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στις παγκόσμιες αγορές.

Οι τοπικές επιχειρήσεις προσβλέπουν στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρουν και αναδιοργανώνονται τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικών συστημάτων.

Επίσης, η εξωστρέφεια αποτελεί μία δοκιμασμένη πρακτική επιτυχίας και για αυτό τον λόγο οι επιχειρήσεις επιδιώκουν την επέκταση τους πέρα από τα σύνορα της χώρας. Η επιθυμία αυτή έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για συμμαχίες με άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις του εξωτερικού είτε μέσω εξαγορών, είτε μέσω κοινοπραξιών (Joint Venture Agreements).

Επιπρόσθετα, μία νέα τάση, την οποία η Ελληνική αγορά έχει αρχίσει και υιοθετεί, είναι η χρήση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου ως εργαλείο επέκτασης των δραστηριοτήτων της και εκτός συνόρων.

Η περίοδο που διανύουμε έφερε στην επιφάνεια το θέμα των οικογενειών επιχειρήσεων ως προς την μετεξέλιξή τους, αν δηλαδή θα συνεχίσουν να κρατούν την ίδια οικογενειακή μορφή που δημιουργεί πολλά προσκόμματα ή θα πραγματοποιήσουν συμπράξεις και συνεργασίες για περεταίρω ανάπτυξη.

Έτσι, στη νέα ανάγκη που έχει σχηματιστεί στην Ελληνική αγορά για τη διαδοχή των επιχειρήσεων ερχόμαστε να αποτελέσουμε τον επιχειρηματικό σύμβουλο για την καλύτερη ομαλή επιχειρηματική εξέλιξη.

ΕΜΕΑgr: Τί πιστεύετε θα φέρει το μέλλον στους κλάδους της λογιστικής; Τί αναμένετε μέσα στα επόμενα 5 χρόνια;  

Γιάννης Κλεώπας: Πάντα θα υπάρχουν αλλαγές και αυτό κάνει τη ζωή ενδιαφέρουσα. Νέες εταιρείες πάντα θα προσπαθούν να διαταράξουν «τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα μέχρι τώρα». Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι πελάτες θα είναι πάντα πιστοί σε εμάς, θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να διατηρήσουμε την αφοσίωση τους και το status μας ως αξιόπιστοι σύμβουλοι.

Η αφοσίωση δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη σε καμία επιχείρηση, πόσω μάλλον στη δική μας, όπου οι πελάτες πληρώνουν υψηλές αμοιβές και αναμένουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η μεγάλη προσοχή στις καινοτομίες της αγοράς θα είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσουμε ότι τα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας επιχειρηματικής οικονομίας και ότι θα επικρατήσουν οι βέλτιστες πρακτικές.

Όσον αφορά στα επόμενα 5 χρόνια, αναμένουμε να δούμε την παρουσία της Alliott Group σε έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εξειδικευμένων αγορών, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις μεσαίες εταιρείες της αγοράς, οι οποίες επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και εκτός συνόρων.

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις προκειμένου να επιτύχουν την ανάπτυξη, για παράδειγμα χρειάζεται να τοποθετήσουν τα κατάλληλα άτομα, στις κατάλληλες θέσεις, την κατάλληλη στιγμή, εξασφαλίζοντας ακόμα ότι αυτό θα το πράξουν με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο και δεν θα υποστούν κυρώσεις για παραβιάσεις νόμων.

Στα σχέδια μας τα επόμενα 5 χρόνια είναι να παρέχουμε στις μεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς μια ξεκάθαρη επιλογή για το πότε θα πρέπει να αποκτήσουν το σωστό συνδυασμό δεξιοτήτων και υπηρεσιών σε διασυνοριακό επίπεδο για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Υπάρχει μια μεγάλη αγορά εκεί έξω για τις εταιρείες-μέλη μας και είμαστε αποφασισμένοι να την εκμεταλλευτούμε.

ΕΜΕΑgr: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή σας προς τους επίδοξους επιχειρηματίες και startuppers και γενικά τους φιλόδοξους και οραματιστές νέους? 

Γιάννης Κλεώπας: Είναι καλό να κάνει κάποιος όνειρα, αλλά οι επίδοξοι επιχειρηματίες και Startuppers πρέπει να κάνουν βαθιά έρευνα αγοράς και να είναι σε εγρήγορση.

Το να έχει κανείς ένστικτο είναι μεγάλο προσόν, αλλά χρειάζεται επίσης να κατανοεί τι σκέφτονται οι δυνητικοί πελάτες και μέσα από ενδελεχή έρευνα να εξασφαλίσει την βαθιά γνώση για το συναίσθημα τους, το μέγεθος της αγοράς και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αποφέρουν κέρδος.

Στην κορυφή φυσικά των προτεραιοτήτων πρέπει να είναι η αναζήτηση καλών επαγγελματικών συμβουλών από έμπιστους επαγγελματίες, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα σας εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ