Γαλλία: Φουντώνουν οι αντιδράσεις μετά το διάταγμα του Ολάντ για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων

Η γαλλική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση και να περάσει με διάταγμα την αμφιλεγόμενη εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί ο Φρανσουά Ολάντ και η οποία πυροδοτήσει κύμα διαδηλώσεων στη Γαλλία. Πρόταση μομφής καταθέτει η αντιπολίτευση.

Προς αποφυγή ανταρσίας εναντίον της μεταρρύθμισης η έκταση συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατέφυγε στο αμφιλεγόμενο Άρθρο 49.3 του Συντάγματος της Γαλλίας που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση.

Η απόφαση, την οποία ανακοίνωσε ο Μανουέλ Βαλς, έρχεται έπειτα από πολλές εβδομάδες κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Ταυτόχρονα, υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο που επιδιώκει να καταστήσει ευκολότερες τις προσλήψεις -αλλά και τις απολύσεις εργαζομένων.

Ο Ολάντ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για δεύτερη προεδρική θητεία μόνο εάν καταφέρει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο σήμερα ξεπερνά το 10%, ελπίζει ότι η μεταρρύθμιση θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να προσλάβουν προσωπικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ