Δε θα γίνει Εurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη

Ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, δήλωσε μέσω Twitter ότι δε θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Εurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το νέο πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει εμπλοκή στο θέμα του νέου πακέτου των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές και θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που οδήγησε σε διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, ο οποίος θα ενεργοποιείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με την ανακοίνωση των στοιχείων των ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όμως η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να δεσμευτεί από τώρα για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα επιβάλλονταν σε αυτή την περίπτωση, αλλά μόνο για τον τελικό οικονομικό στόχο που αυτά θα έπρεπε να πετύχουν, κάτι που οι δανειστές δε δέχονται και επιμένουν ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν από τώρα συγκεκριμένα μέτρα που θα παρθούν σε αυτή την περίπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ