Πράετ: “Μπορούμε ακόμα και απευθείας χρήματα στους πολίτες να μοιράσουμε”

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει ξανά τα επιτόκια, εάν δεν ενισχυθεί η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης και, σε ακραίες συνθήκες, θα μπορούσε να εξετάσει ακόμη και την απευθείας ενίσχυση των πολιτών με τύπωμα χρήματος, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Με την ΕΚΤ να έχει μειώσει από την περασμένη εβδομάδα στο -0,4% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και στο 0% το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης των τραπεζών, ο Πράετ δήλωσε ότι τα επιτόκια δεν έχουν φθάσει το κατώτερο όριό τους, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα γνωρίζει την αρνητική επίπτωση που έχει το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων στο περιθώριο κέρδους των τραπεζών.

Όπως έχουν καταδείξει άλλες κεντρικές τράπεζες, δεν έχουμε φθάσει το φυσικό κατώτερο όριο”, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. “Εάν αρνητικά σοκ επιδείνωναν τις προοπτικές ή αν οι συνθήκες χρηματοδότησης δεν προσαρμόζονταν στην κατεύθυνση και την έκταση που χρειάζεται για να ενισχυθεί η οικονομία και ο πληθωρισμός, μία μείωση των επιτοκίων παραμένει στο οπλοστάσιό μας”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, αν η ΕΚΤ θα μπορούσε απλά να τυπώσει χρήμα και να το διαθέσει στους πολίτες της Ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί μία ακραία μορφή πολιτικής χαλάρωσης που τη σκέφθηκε πρώτος ο Αμερικανός οικονομολόγος, Μίλτον Φρίντμαν, χρησιμοποιώντας τη μεταφορά ενός ιπτάμενου ελικοπτέρου που πετά χρήματα, ο Πράετ δήλωσε ότι αυτό είναι μία δυνατότητα, τουλάχιστον θεωρητικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ