Αυστηρότεροι κανόνες για τη χρήση πλαστικού χρήματος

Απαγορεύεται η επιβολή από τους προμηθευτές, οποιασδήποτε επιβάρυνσης στον καταναλωτή για τη χρήση “πλαστικών” μέσων πληρωμής (όπως πιστωτική/χρεωστική κάρτα), σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 4γ του ν.2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών (Α΄ 191), απαγορεύεται η επιβολή από τους προμηθευτές οποιασδήποτε επιβάρυνσης στον καταναλωτή για τη χρήση μέσων πληρωμής (όπως πιστωτική/χρεωστική κάρτα) και υπενθυμίζεται ότι σχετική απαγόρευση είχε ήδη προβλεφτεί με το άρθρο 49 (3) του ν. 3862/2010 για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά (113 Α΄).

Αναλυτικά, με την παράγραφο 2 του άρθρου 56 του ν. 4370/2016, το άρθρο 4γ του ν. 2251/1994 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Ο προμηθευτής δεν δικαιούται να επιβάλλει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής.»

Στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή συγκροτήθηκε πενταμελής Επιτροπή πιστοποίησης λειτουργίας των ενώσεων καταναλωτών που προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ενώ με την ίδια απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Αρ. φύλλου 119/ 4 Μαρτίου 2016) ορίζονται οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις πιστοποίησης των ενώσεων καταναλωτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ