Παυλόπουλος: “Να αποκτήσει τεχνοκρατικές δομές ανάλογες του ΔΝΤ ο ESM”

Σοβαρός και εμβληματικός θεσμός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν γνωρίζει τη λειτουργία της Ευρώπης και του ευρώ, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και τάχθηκε υπέρ της απόκτησης ανάλογης τεχνοκρατικής υποδομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, λίγο πριν μεταβεί στην Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τόνισε την ανάγκη ο ESM να αναπτύξει άμεσα τις ανάλογες δομές προκειμένου να μην χρειάζεται το ΔΝΤ για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, καθώς το ΔΝΤ δεν συμμετέχει οικονομικά στο γ’ πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση και εξήγησε εκ νέου ότι δεν γίνεται λόγος για «κούρεμα», αλλά για ρύθμιση σύμφωνα με τους όρους του ESM. Μετά την αξιολόγηση, ανέφερε, θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές, αν διαπιστωθούν από κοινού σημεία και μέτρα ιδιαίτερα υφεσιακής προοπτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ