Το ΣτΕ “ξηλώνει” τον Λέανδρο Ρακιντζή και ακυρώνει τις αποφάσεις του!

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφασίσει για το εάν ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής του οποίου η θητεία του έχει λήξει από τον Σεπτέμβριο του 2009, μπορεί να ασκεί προσφυγές ενώπιον της Δικαιοσύνης κατά αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων που έχουν τελεσιδικήσει και αφορούν σε δημοσίους υπαλλήλους.

Την υπόθεση παρέπεμψε λόγω σπουδαιότητας στην Ολομέλεια για τελική κρίση, το Γ’ Τμήμα του ΣΤΕ που δημοσίευσε την τελευταία ημέρα του 2015 σειρά αποφάσεών του (4643/2015, κ.ά.)  που αφορούσαν προσφυγές του κ. Ρακιντζή  ο οποίος ζητάει να μετατραπούν προς το αυστηρότερο οι τελεσίδικές πειθαρχικές αποφάσεις σε βάρος δημοσίων  υπαλλήλων, αλλά και  προσφυγές δημοσίων  υπάλληλων που ζητούν να απορριφθούν οι προσφυγές του   κ. Ρακιντζή κατά των πειθαρχικών τους αποφάσεων.

Στις αποφάσεις του το Γ΄ Τμήμα του ΣΤΕ αναφέρει ότι «δεν είναι κατ΄  αρχή επιτρεπτή, μετά τη λήξη της θητείας του, η συνέχιση της αρμοδιότητάς του να ασκεί προσφυγές ιδίως ενώπιον του ΣΤΕ κατά τελεσίδικων αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων…. Και είναι μεν ανεκτή η άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  του οποίου έληξε η θητεία, μόνον, όμως εφόσον συντρέχουν συνθήκες όλως εξαιρετικές, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  από το υπουργικό συμβούλιο και πάντως, όχι πέραν ενός εύλογου χρονικού διαστήματος το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε  συντρέχουσες περιστάσεις».

Παράλληλα, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας «αντίθετη ερμηνεία του νομοθετικού πλαισίου, η οποία θα επέτρεπε τη χωρίς χρονικό περιορισμό συνέχιση της άσκησης προσφυγών από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  μετά τη λήξη της θητείας του, δεν μπορεί να βρει έρεισμα στην αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, δεδομένου ότι η αρμοδιότητά του ανάγεται στον εσωτερικό έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης, αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και δεν αφορά την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες ή στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ