Λεφτά υπάρχουν για… αναδρομικά και «ειδικές» αυξήσεις

Κι όμως… λεφτά υπάρχουν. Όχι, όμως, για τη 13η σύνταξη ή την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά (τον Ιανουάριο) η κυβέρνηση. Υπάρχουν για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων ή συνταξιούχων, για τις οποίες μάλιστα «βρέχει» αναδρομικά, λίγες μέρες πριν μας αποχαιρετήσει το 2015. 

Όπως αναφέρει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», διάταξη νομοσχεδίου που έχει φέρει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση αναδρομικών έως και 100.000 ευρώ στους συνταξιούχους βουλευτές.

Τα αναδρομικά προκύπτουν από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία βασίζεται στις περίφημες αποφάσεις του Μισθοδικείου το 2008 για την αύξηση των αποδοχών των ανώτατων δικαστικών. Πώς συνδέονται αυτά μεταξύ τους; Η βουλευτική σύνταξη προκύπτει από τη βουλευτική αποζημίωση, η οποία «παρακολουθεί» τις αποδοχές των ανώτατων δικαστικών και πρέπει να είναι ίση με αυτές.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι συνταξιούχοι βουλευτές οι «τυχεροί» της χρονιάς. Πρόσφατα, με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, πέρασε διάταξη για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η οποία προβλέπει ότι οι μετακλητοί και αποσπασμένοι συνεργάτες υπουργών και οι ειδικοί σύμβουλοι δικαιούνται αυξήσεων, λόγω της “προαγωγής” στα μισθολογικά τους κλιμάκια.

Αυτό σημαίνει ότι, κατά περίπτωση, μπορεί να λάβουν «μποναμά» έως και 500 ευρώ μηνιαίως – ή έως και 6.000 ευρώ το χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ