Adam Diggins: Αυτά πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις που μεταβαίνουν σε περιβάλλον cloud

Υπάρχουν λόγοι για να ανησυχεί μια επιχείρηση για τα δεδομένα της στο cloud; Τί πρέπει να προσέξουν όσες επιχειρήσεις αποφασίζουν να κάνουν το βήμα για τα... σύννεφα; Ο Adam Diggins, Solutions & Pre-sales Technology Marketing Manager της Toshiba, δίνει τις απαντήσεις.

Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι λόγοι που κάποιες επιχειρήσεις πιστεύουν ακόμη ότι το cloud δεν είναι ασφαλές; θεωρείτε δικαιολογημένους αυτούς τους λόγους;

Πολλές εταιρίες, θέλουν να κατανοούν πού βρίσκονται τα δεδομένα και αυτό είναι βασικό εμπόδιο στην υιοθέτηση του cloud. Δεδομένου ότι υπάρχουν πάροχοι cloud με κέντρα δεδομένων ανά τον κόσμο, υπάρχει ανησυχία σχετικά με τη νομοθεσία, ή τη μη ύπαρξη νομοθεσίας που σε ορισμένες περιοχές μπορεί να παρεμποδίσει την ασφάλεια και να θέσει τα δεδομένα σε κίνδυνο.

Στο παρελθόν έχουμε δει επίσης την κατάρρευση εταιριών cloud, που αφήνουν ερωτηματικά για την τύχη των δεδομένων σε αυτά τα κέντρα. Παρά το γεγονός ότι η σημερινή αγορά είναι πιο ασφαλής, αιωρείται ακόμη αυτή η ανησυχία, δημιουργώντας αμφιβολίες σε πολλές επιχειρήσεις.

Μπορείτε να μας πείτε πώς επηρεάζονται οι κλάδοι των οικονομικών και του λιανεμπορίου από την τεχνολογία cloud;

Στον κλάδο των οικονομικών, που είναι γεμάτος νόρμες, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος αναφορικά με την απώλεια ή την κλοπή δεδομένων, καθότι μια παράβαση θα δημιουργήσει πρόβλημα σε μια εταιρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι η εμπιστοσύνη στο cloud λιγότερο διαδεδομένη, συνεπώς μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ευκρίνεια και συμβατή νομοθεσία για την ασφάλεια των δεδομένων, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν εταιρίες επιφυλακτικές με το cloud.

Μπορείτε να μας δώσετε τρία tips για περιορισμό του κινδύνου στη μεταφορά της πληροφοριακής πλατφόρμας μιας επιχείρησης σε cloud;

1. Βασικό είναι να ελέγχουν οι εταιρίες την αξιοπιστία πιθανών παρόχων cloud και να κάνουν έρευνα προτού αποφασίσουν πού θα καταλήξουν. Ο κατάλληλος πάροχος μπορεί να εγγυηθεί ότι τα δεδομένα είναι ασφαλή και μπορούν να ανακτηθούν πλήρως αν συμβεί το χειρότερο σενάριο. Οι καταναλωτικές υπηρεσίες cloud, είναι αυξανόμενα δημοφιλείς σε εταιρικό περιβάλλον δεδομένης της απλότητας στη λειτουργία και του συχνά μηδαμινού κόστους. Αν όμως επιτρέψουν οι εταιρίες τη νοοτροπία «Φέρε το δικό σου cloud» θα πρέπει να προσέξουν στη διαχείρισή της, για παράδειγμα επιτρέποντας μόνο τις υπηρεσίες που έχουν αξιολογηθεί ως πιο ασφαλείς– υλοποιώντας επί της ουσίας το «Επέλεξε το δικό σου Cloud». H εφαρμογή προστασίας με κωδικό πρόσβασης σε σημαντικά εσωτερικά αρχεία μπορεί επίσης να παρεμποδίσει το κατέβασμα ή τη μεταφορά τους σε κοινόχρηστα clouds από υπαλλήλους που δεν έχουν εξουσιοδότηση.

2. Σε κάθε επιχείρηση, ο πιο αδύναμος σύνδεσμος συχνά είναι οι υπάλληλοι, οπότε είναι σημαντική μια ορθή πολιτική IT για να περιοριστεί ο κίνδυνος από τη χρήση cloud. Οι εταιρίες θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσβαση όπου δεν υπάρχει εξουσιοδότηση, με εργαλεία για τη διαχείριση φορητών συσκευών, που επιτρέπουν στις συσκευές να ελεγχθούν εξ αποστάσεως αν χρειαστεί . Εξίσου σημαντικό όμως είναι να καταλαβαίνουν οι υπάλληλοι τους κινδύνους που συνδέονται με την κλοπή δεδομένων. Επί παραδείγματι, αν ένα έγγραφο έχει τη σφραγίδα «Εμπιστευτικόν» η διαχείρισή του γίνεται με περισσότερη ασφάλεια – κι είναι σημαντικό να μεταφερθεί αυτή η νοοτροπία στον ψηφιακό κόσμο ώστε να μη χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι απαγορευμένες υπηρεσίες ή να κατεβάζουν ευαίσθητα αρχεία που μπορούν να χαθούν σε ένα ταξί και να γίνουν προσβάσιμα με ένα κλικ σε ένα ξεκλείδωτο smartphone ή laptop.

3. Είναι επίσης σημαντικό να δείτε ποια αρχεία έχουν προτεραιότητα για μεταφορά σε cloud. Οι εταιρίες δεν είναι απαραίτητο να μεταφέρουν τα πάντα – αντιθέτως χρειάζεται μια πιο σκεπτόμενη προσέγγιση, ειδικά με τα αρχεία υψηλής εμπιστευτικότητας ή αυτά που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες. Ομοίως, για οτιδήποτε μεταφέρεται στο cloud, θα πρέπει να υπάρχει back-up αλλού. Αν χαθούν κάποια αρχεία από τον πάροχο, καμία εταιρία δε θα θέλει να διαπιστώσει ότι αυτό ήταν το μόνο αντίγραφο – το cloud θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα ευρέως διαθέσιμο USB από το οποίο είναι πιο ασφαλής η πρόσβαση σε αρχεία.