Καυγάς στη Βουλή για «κόκκινα» δάνεια, μισθολόγιο και δημόσια έργα

Σε αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το θέμα των κόκκινων δανείων, του μισθολογίου στο Δημόσιο και των συμβάσεων για τα δημόσια έργα, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, της Βουλής για το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα.

«Κάθε φορά που συζητάμε κάποιο νομοσχέδιο δεν θα μπαίνουμε στην ουσία του νομοθετήματος αλλά στην «ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ», αντλώντας επιλεκτικά στοιχεία» είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και τόνισε, ότι, η αξιωματική αντιπολίτευση «πρέπει να μπει στην ουσία, γιατί η δημαγωγία έχει το όριό της».

Προηγουμένως στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης είχε κάνει λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους τελευταίους δέκα μήνες» αναφερόμενος στις θέσεις που έχουν εκφράσει κυβερνητικά στελέχη στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε επίσης, ότι υπήρξε το τελευταίο διάστημα, σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων, για τα οποία είπε ότι, από 14,33% στο τέλος του 2014 έφθασαν το 52% στο τέλος του 2015.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το μισθολογικό του Δημοσίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι οι διατάξεις είναι οι ίδιες με εκείνες,«που εμείς είχαμε διαπραγματευτεί» αλλά «χωρίς πρόβλεψη αξιολόγησης» και υποστήριξε ότι με τα ειδικά επιδόματα, αυξάνεται η δημοσιονομική δαπάνη κατά 145 εκατ. ευρώ ετησίως.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις του Κωστή Χατζηδάκη για το ύψος των κόκκινων δανείων το 2015, και τόνισε ότι, «δεν είναι 52% αλλά 43%».

Σημείωσε επίσης ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είχαν γίνει χωρίς διαχείριση κόκκινων δανείων και τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί μια κυβέρνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ