Τουσκ: Τον Φεβρουάριο το σχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο ένα σχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία όσον αφορά τις διεκδικήσεις του Λονδίνου προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με μια επιστολή του προς τους 28 η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα πολιτικά διλήμματα όσον αφορά αυτή τη διαδικασία. Κατόπιν μιας ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης, θα πρέπει να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για να υιοθετηθεί τον Φεβρουάριο», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΕ.

Το «πιο ευαίσθητο» ζήτημα αφορά τα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν οι μετανάστες από άλλα κράτη μέλη της Ένωσης στη Βρετανία, σημείωσε ο Τουσκ, ο οποίος προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται «καμιά συναίνεση» όσον αφορά την απαίτηση του Λονδίνου οι πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια περίοδο τεσσάρων ετών πριν να αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν επιδόματα ή πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως οι εργατικές κατοικίες, εξήγησε.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κρίνει ότι μια τέτοια διευθέτηση θα παραβίαζε το κοινοτικό δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις σε βάρος υπηκόων κρατών – μελών.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, μελετάται η δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα επιτρέπει σε κράτη – μέλη της ΕΕ που δεν έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και αυτές «να λαμβάνονται υπόψη», χωρίς πάντως να τους δίνεται δικαίωμα να ασκούν βέτο, σύμφωνα με την επιστολή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει καλέσει την ΕΕ να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια ένωση πολλών νομισμάτων και να μην δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στα κράτη της που δεν έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ