Μάρδας: «Μπορούμε να γίνουμε πόλος έλξης κορεατικών επενδύσεων»

Πρόσκληση στους Κορεάτες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, από το βήμα του Ελληνο – Κορεατικού επιχειρηματικού συνεδρίου.

Απευθυνόμενος σε Κορεάτες επιχειρηματίες ο Δημήτρης Μάρδας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που την καθιστά πόλο έλξης ξένων επενδύσεων.

«Η ναυτιλία», όπως τόνισε ο υφυπουργός, «αποτελεί προνομιακό πεδίο συνεργασίας. Ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου είναι το γεγονός, ότι το 25% των συνολικών παραγγελιών για την ναυπήγηση νέων πλοίων στην Κορέα αφορά παραγγελίες Ελλήνων πλοιοκτητών.».

Πέραν της ναυτιλίας, ο Δημήτρης Μάρδας εστίασε και στους τομείς των υποδομών στη χώρα μας (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες κλπ), που όπως τονίστηκε είναι δομές στις οποίες οι Κορεάτες μπορεί να επενδύσουν.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στον τουρισμό, με τον υφυπουργό να σημειώνει, ότι στο μέτωπο αυτό υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για περεταίρω ενίσχυση της συνεργασίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο 50.000 ήταν οι Κορεάτες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα πέρυσι, καθώς αγκάθι για την ενίσχυση των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας είναι η έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεση προς την Αθήνα.

Επίσης, χαιρετίστηκε και το γεγονός ότι για πρώτη φορά πέρυσι υπήρξε απευθείας πτήση τσάρτερ από Σεούλ προς την Αθήνα. Σε, ό,τι αφορά στις εξαγωγές των Κορεατών προς την Ελλάδα, υπογραμμίστηκε, ότι αυτές ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της χώρας μας προς την Κορέα κινούνται ανοδικά.

Το συνέδριο

Το «Ελληνο – Κορεατικό Επιχειρηματικό Συνέδριο» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Korea Trade – Investment Promotion Agency (KOTRA).

Κεντρικοί στόχοι του συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας, ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και η σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Στην πρωινή συνεδρίαση μίλησαν οι Τάκης Αθανασόπουλος, πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Dooyoung Kim, πρόεδρος KOTRA EUROPE, Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών, Young-jip Ahn πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, Dongchul Cho, Korean Development Institute, Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής IOBE και Dongsoo Koh, Korea Institute for Industrial Economics and Trade, Keewon Park Korea Trade-Investment Promotion Agency.

Στο δεύτερο μέρος της πρωινής συνεδρίασης, με θέμα: «Ιδιωτικές Επενδύσεις στην Ελλάδα» μίλησε ο γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Λόης Λαμπριανίδης.

Η πρωινή συνεδρίαση έκλεισε με την παρουσίαση των δράσεων των φορέων που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του συνεδρίου.

Ειδικότερα παρουσιάσεις έκαναν οι Παντελής Λάμπρου, διευθυντής στρατηγικής επικοινωνίας και ανάλυσης αγορών του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Βελισσάριος Δότσης διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Νικόλαος Μανεσιώτης, αντιπρόσωπος της ΕΣΕΕ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, Executive Director του ΤΑΙΠΕΔ.

Στη συνέχεια και με τη συμμετοχή και συνεργασία σημαντικών ελληνικών και κορεατικών επιχειρήσεων και φορέων συζητήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, θέματα εμπορίου, επενδύσεων και ανάπτυξης, με έμφαση στους τομείς: Real Estate, Συστήματα Ασφαλείας, Συστήματα Μεταφορών, Ηλεκτρονικών Συσκευών, Information Technology, Hardware και Software, Χημικά, Μηχανήματα,

Ιατρικά εμφυτεύματα, Καλλυντικά κ.α.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι στόχος του συνεδρίου είναι η διασύνδεση εταιριών από την Κορέα και την Ελλάδα ώστε να γνωρίσουν και να εντοπίσουν εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ αναφέρθηκε στο επιτυχημένο παράδειγμα της Κορέας στην αντιμετώπιση της κρίσης που έπληξε τη χώρα το 1997. Με αποφασιστικότητα και συνέπεια, σημείωσε, στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων η Κορέα πέτυχε δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης την επάνοδο της οικονομίας της σε ισχυρή ανοδική πορεία. «Η συνεπής εφαρμογή του νέου προγράμματος που συμφώνησε η Ελλάδα με τους εταίρους της», τόνισε ο Τάκης Αθανασόπουλος, «μπορεί να αποκαταστήσει το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας, επιδρώντας καταλυτικά στη βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία».

Στο χαιρετισμό του ο Dooyoung Kim, πρόεδρος του KOTRA EUROPE, σημείωσε ότι η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί «μια καλή ευκαιρία για τις κορεάτικες εταιρίες να επενδύσουν σε στρατηγικούς τομείς στην Ελλάδα, βοηθώντας έτσι την ελληνική οικονομία να ξεπεράσει την κρίση», ενώ παράλληλα οι κορεατικές επιχειρήσεις θα «έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε μια χώρα που βρίσκεται κοντά στην Ανατολική Ευρώπη, όπου σχεδιάζονται μεγάλα έργα υποδομών, αποτελώντας ταυτόχρονα την πύλη εισόδου για τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης».

Η πρέσβης Y. Ahn αναφέρθηκε στην κρίση του 1997 που έπληξε την Κορέα υπογραμμίζοντας τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα και την εκστρατεία συγκέντρωσης χρυσού που εν τέλει δημιούργησαν γόνιμο έδαφος για την επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη. Σημείωσε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει στην κρίση και θα επανέλθει σύντομα σε ανοδική πορεία εκφράζοντας την ευχή ότι Κορεάτικες και Ελληνικές επιχειρήσεις θα βαδίσουν από κοινού στην νέα αυτή πορεία.

Ο Dongchul Cho του Korean Development Institute παρουσίασε αναλυτικά την εμπειρία της Κορέας, την κατάσταση στην οικονομία πριν και μετά το ξέσπασμα της κρίσης καθώς και τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπισή της. Αναφερόμενος στην κρίση στην Ελλάδα σημείωσε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, ενώ σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους σημείωσε ότι μια διευθέτηση του χρέους προσφέρει κυρίως πίστωση χρόνου και μόνο μέσα από την αποφασιστική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να επιτευχθεί η ουσιαστική έξοδος από την κρίση.

Στην παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, αναφέρθηκε στις σημαντικές επιτυχίες αλλά και τις αδυναμίες που σημειώθηκαν κατά την εφαρμογή των

προγραμμάτων προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Υπογράμμισε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την αποτελεσματική λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος.

Τέλος ο Νίκος Βέττας υπογράμμισε την σημασίας συνεννόησης με τους εταίρους για την ανακούφιση του δημόσιου χρέους ενώ τόνισε την ανάγκη να μειωθεί ο βαθμός της αβεβαιότητας που σήμερα αποθαρρύνει την υλοποίηση επενδύσεων και εμποδίζει την επιστροφή της χώρας σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο K. Park εξήγησε την στρατηγική της κυβέρνησης της Κορέας για την αντιμετώπιση της κρίσης, με την υιοθέτηση κινήτρων για την τόνωση των εξαγωγών των κορεατικών εταιρειών καθώς επίσης και την εφαρμογή πολιτικών για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Μιλώντας για τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα ο Λόης Λαμπριανίδης Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σημείωσε ότι μετά από 8 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στους περισσότερους τομείς ξεχωρίζοντας τη βιομηχανία τροφίμων, τη γεωργία, την πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, τις υπηρεσίες υγείας, τις υπηρεσίες μεταφορών – logistics, την ενέργεια, τα φάρμακα – χημική βιομηχανία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Σημείωσε

ότι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο διευκολύνει τις διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας με ευνοϊκούς όρους, ενώ ο νόμος Fast Track επιταχύνει την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων προσφέροντας σταθερό φορολογικό περιβάλλον και ταχύτητα στη χορήγησης αδειών.

Ο Λόης Λαμπριανίδης αναφέρθηκε επίσης στον νέο Αναπτυξιακό νόμο ο οποίος στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας της εγχώριας οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, και την μετατόπιση του παραγωγικού μοντέλου προς προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ