BorderHACK: Η τεχνολογία στην υπηρεσία προσφύγων και μεταναστών

Το 2015, περισσότεροι από 530.000 πρόσφυγες διακινδύνευσαν τη ζωή τους προκειμένου να διασχίσουν τη θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη. Τις προηγούμενες εβδομάδες, μόνο η Ελλάδα υποδέχθηκε έναν αριθμό ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών, μία εξέλιξη που δεν φαίνεται να επιβραδύνεται. Οι ανάγκες των προσφύγων συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς η Ευρώπη αδυνατεί να δώσει λύσεις. Η τεχνολογία μπορεί να δώσει βοήθεια και λύσεις σε όλους αυτούς τους ανθρώπους;

Σε αυτό το ερώτημα φιλοδοξεί να απαντήσει το BorderHACK, ένα τριήμερο hackathon για ιδέες που θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες στο ταξίδι τους και σε μία ομαλή μετάβαση στο νέο τους σπίτι, όπου κι αν είναι αυτό.

Ειδικότερα, στις 20 – 22 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη οι συμμετέχοντες του BorderHACK θα συγκεντρωθούν στο co working space COHO, προκειμένου να συζητήσουν ιδέες για πιθανούς πόρους και εργαλεία για τους πρόσφυγες, όπως διαδικτυακές πλατφόρμες, εφαρμογές και άλλες πρωτοβουλίες, με βάση τις τεχνολογικές τους.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μόνο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το σύνορο της Ειδομένης, όπου οι πρόσφυγες συγκεντρώνονται προκειμένου να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να ταξιδέψουν προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ομάδα του BorderHACK αποτελείται από δύο ανθρώπους που πιστεύουν ότι σπουδαία πράγματα μπορούν να προκύψουν όταν σπουδαία μυαλά συναντώνται για έναν σημαντικό και αξιόλογο σκοπό. Το όραμα είναι να ενωθούν στον ίδιο χώρο ευφυείς άνθρωποι με κίνητρο, να αυξηθεί την επίγνωση για τις ανάγκες που υπάρχουν και να δημιουργηθούν καινοτόμες λύσεις μέσω της ομαδικής δουλειάς.

Το BorderHACK θα φιλοξενήσει περίπου 40 συμμετέχοντες, οι οποίοι θέλουν να χτίσουν τεχνολογικές λύσεις για το προσφυγικό ζήτημα.

Η γλώσσα εργασίας είναι αγγλικά, ενώ το 3ήμερο θα περιλαμβάνει ορισμό του προβλήματος, επίσκεψη στο πεδίο και πολλή δουλειά.

Η αίτηση συμμετοχής υπάρχει στην ιστοσελίδα borderhack.org/apply.html και το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 20 ευρώ. Το 25% των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά προμηθειών που θα διανεμηθούν στους πρόσφυγες που παραμένουν στο σύνορο της Ειδομένης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ