Φέσσας: Ζητά διάλογο για τα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής

Tην ανάγκη για ανοικτό και απροσχημάτιστο διάλογο όλων των πλευρών για το θέμα της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, μετά από συνάντηση με τη διοίκηση της Eldorado Gold.

Σημείωσε ακόμη, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα κύμα παραγωγικών επενδύσεων για να ανακάμψει από την πολυετή ύφεση και ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους σοβαρούς ξένους επενδυτές ότι η χώρα μας σέβεται τις ιδιωτικές επενδύσεις, τιμά τα συμβόλαια που υπογράφει και τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Για το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αποτέλεσε το σημείο τριβής και οδήγησε πρόσφατα σε διακοπή της λειτουργίας της εταιρίας, ο επικεφαλής της Eldorado, Πολ Ράιτ, υποστήριξε ότι το δυναμικό του υπεδάφους της περιοχής αξιοποιείται με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων, «με απόλυτο σεβασμό στη νομοθεσία και την τοπική κοινωνία».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, η εταιρία έχει εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία το μεγαλύτερο και πληρέστερο σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, «Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης» των εργοταξίων της στη ΒΑ Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η επένδυση φθάνει στο 1 δισ. ευρώ, από την οποία το Δημόσιο θα εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους την επόμενη εικοσαετία.

Η εταιρεία και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι απασχολούν περίπου 2.000 εργαζόμενους, ενώ υπολογίζεται ότι στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου θα απασχολούνται άμεσα και έμμεσα 5.000 εργαζόμενοι.

Όταν ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία, το 2017, ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται να υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η τοπική οικονομία ενισχύεται μέσω των προμηθειών σε υλικά, πρώτες ύλες, αναλώσιμα, υπηρεσίες εστίασης, εμπόριο και ελεύθερα επαγγέλματα με ποσό που το 2014 έφθασε σε 27,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώθηκε επίσης ότι στους βασικούς μετόχους της Eldorado Gold περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων όπως η BlackRock και η Fidelity που μπορούν να κινητοποιήσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν διαπιστώσουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ