Καν’ το όπως η Volkswagen: Παράνομο λογισμικό σε ταμειακές

Αυτή τη φορά η υπόθεση αφορά τη χώρα μας και εταιρείες πληροφορικής οι οποίες πιάστηκαν να προμηθεύουν επιχειρήσεις λιανικής πώλησης με λογισμικό το οποίο εκδίδει κανονικές αποδείξεις, αλλά μειώνει το τζίρο έτσι ώστε να πληρώνουν σημαντικά μικρότερο ΦΠΑ.

Η υπόθεση ως έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες μιας και υπήρχαν πληροφορίες στις αρχές για απάτη με παράνομο λογισμικό. Αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε δυο εταιρείες που πωλούσαν ταμειακές μηχανές, κατασχέθηκαν οι server και ήδη γίνεται η εξέταση τους στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Πάμε να δούμε όμως τι ακριβώς γινόταν. Ο καταστηματάρχης προμηθευόταν από αυτές τις εταιρείες το παράνομο λογισμικό, για το οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι έδινε περίπου 15.000 ευρώ, κόστος που ανεβαίνει ανάλογα με τα έσοδα και το εύρος δραστηριότητας της επιχείρησης. Στο εξής χτυπούσε κανονικά στην ταμειακή μηχανή αποδείξεις με βάση τις εισπράξεις του από τις πωλήσεις.

Στο κλείσιμο της ημέρας το παράνομο λογισμικό είχε τη δυνατότητα απαλοιφής του τελευταίου ψηφίου του τζίρου. Έτσι αν για παράδειγμα η είσπραξη ήταν 1.000 ευρώ, εμφανιζόταν ως 100 ευρώ. Ο επιχειρηματίας βάζει στην τσέπη του το 90% της είσπραξης ως μαύρο χρήμα και το Ελληνικό δημόσιο χάνει τους προβλεπόμενους φόρους.

διαβάστε όλο το θέμα στο allCONNECTED.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ