Λευκορωσία: Για πέμπτη θητεία «πάει» ο Αλεξάντερ Λουκασένκο

Στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές προσέρχονται σήμερα, Κυριακή, οι Λευκορώσοι με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο να θεωρείται βέβαιος νικητής για μία πέμπτη θητεία, παρατείνοντας τα 21 χρόνια του στα «ηνία» της χώρας, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την άρση των κυρώσεων σε βάρος του.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή, νωρίς το πρωί, έφτασε το 36%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο θέλει υψηλό ποσοστό συμμετοχής, πειστικό ώστε οι εκλογές να αναγνωριστούν από τις χώρες της Δύσης.

Το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι ορισμένα εκλογικά τμήματα είχαν προγραμματίσει να διανείμουν τρόφιμα και να παρουσιάσουν συναυλίες στους ψηφοφόρους προκειμένου να «δημιουργήσουν κλίμα διακοπών».

Ο 61χρονος Αλεξάντερ Λουκασένκο που αποκαλείται «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» από την Ουάσινγκτον, αναμετράται με τρεις υποψηφίους σχεδόν άγνωστους σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση και χαρακτηρίζονται από την κόπωση των εκλογέων.

Αν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει μεγάλη αγωνία, η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ πιο αναμενόμενη: οι 28 σκοπεύουν να άρουν τις κυρώσεις κατά του προέδρου της Λευκορωσίας που επέβαλαν το 2011 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή που είχε ακολουθήσει την επανεκλογή του το 2010.

«Οι Ευρωπαίοι θέλουν κυρίως να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν νέες συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει βία, δεν υφίσταται δίωξη του Τύπου», εξήγησε διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος είναι στην εξουσία από το 1994, έχει αυξήσει τις κινήσεις καλής θέλησης τους τελευταίους μήνες, κυρίως με την απελευθέρωση το καλοκαίρι των τελευταίων πολιτικών κρατουμένων της χώρας, ανάμεσά τους ο Μίκολα Στάτκεβιτς, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη Αυγούστου έπειτα από πέντε χρόνια στη φυλακή. Οι Βρυξέλλες, εξετίμησαν αυτή τη «χειρονομία» και μέχρι το τέλος του μήνα θα αποφασίσουν για την άρση ή όχι των κυρώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ