Ο Τσίπρας, ο Παππάς και οι «νταβατζήδες της διαπλοκής»

Ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης ανέδειξε στις προγραμματικές δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, ενώ διαρκώς κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλούν για φορολογικούς ελέγχους στα Μέσα Ενημέρωσης ή για ελέγχους στα «θαλασσοδάνειά» τους, τις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις τους.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, έκαναν «ντου» σε δύο μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή: «Όχι μόνο δεν μας στήριξαν τα ΜΜΕ τους οκτώ τελευταίους μήνες, σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά επιπλέον ήταν απέναντί μας. Κι όμως, δεν σήκωσα ποτέ το τηλέφωνο να παραπονεθώ σε κάποιον καναλάρχη ή εκδότη. Δεν μας κρατάει κανείς, από πουθενά».

Ο Joker ξέρει ότι ο πρωθυπουργός λέει την αλήθεια. Διότι τη δουλειά αυτή κάνουν έμπιστοι συνεργάτες του, με πρώτον τον Νίκο Παππά, ο οποίος έχει προεκλογικά κιόλας αναλάβει τις επαφές με καναλάρχες και εκδότες. Και συνεχίζει…

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει ότι όσο και αν κόπτεται ότι πολεμά τη διαπλοκή, δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά χωρίς τη στήριξη των ΜΜΕ. Γι’ αυτό και οι παρασκηνιακές συζητήσεις με εκδότες και καναλάρχες δίνουν και παίρνουν και δεν αποκλείεται να καταλήξουν και σε συμφωνίες με ανταλλάγματα, εν όψει του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες – αν τελικά προχωρήσει όπως σχεδίαζε αρχικά η κυβέρνηση. Ίσως και σε αναδιάταξη του μιντιακού χάρτη της χώρας, με κερδισμένους και χαμένους, οι οποίοι θα προκύψουν μετά το «κοσκίνισμα» του Μαξίμου και τις παρασκηνιακές αυτές επαφές.

Ο πρωθυπουργός είναι γνωστό, άλλωστε, ότι έχει καλές σχέσεις με το καραμανλικό μπλοκ της ΝΔ. Και σίγουρα έχει πληροφορηθεί από τα μέλη του το παρασκήνιο για τον «βασικό μέτοχο», το οποίο είχε οδηγήσει σε άτακτη υποχώρηση την τότε κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή για πόλεμο κατά «των νταβατζήδων της διαπλοκής». Αν ξέρει λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας ότι τα παθήματα γίνονται μαθήματα – όπως δείχνει να κάνει – δεν θα την… πατήσει.

@JOKEREMEA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ